Interview: Ruud Huirne

Impactlening kan agrarisch bedrijf duwtje in rug geven

18 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Rabobank heeft van de Europese Investeringsbank (EIB) 100 miljoen euro gekregen om aan ondernemers in de agrarische sector en het mkb zogeheten impactleningen te verstrekken. Eric de Lijster, hoofdredacteur van Boerenbusiness.nl, spreekt met Ruud Huirne, directeur Food & Agri, over de eigenschappen van dit krediet voor duurzame investeringen.

Het bedrag van 100 miljoen euro is de tweede keer dat de EIB gelden beschikbaar stelt. In een eerste tranche was 50 miljoen euro in zes maanden tijd via impactleningen verstrekt, waarvan in totaal 17 miljoen euro aan de land- en tuinbouw. 

Voorwaarde voor een impactlening voor de agrarische bedrijven is dat zij minimaal één van de 47 keurmerken hebben. Bij de selectie van keurmerken is gekeken naar de manier waarop bij bedrijven wordt toegezien op het voldoen en naleven van de keurmerkeisen, zo meldt Rabobank. Voor de geselecteerde keurmerken geldt dat ze eisen stellen die verder reiken dan de wettelijke eisen op het gebied van duurzaamheid, zoals milieu, eerlijke handel of dierenwelzijn. 

Bedrijven met één of meer van de volgende keurmerken kunnen in aanmerking komen voor een impactlening: ASC, B Corporation, Barometer Duurzame Bloemist, Barometer Duurzame Evenementen, Barometer Duurzaam Terreinbeheer, Beter Leven, Blauwe Vlag (KVMK), BOVAG Erkend Duurzaam, BREEAM, BSCI, Care & Fair, CO2-Prestatieladder, Cradle to Cradle (C2C), Demeter, Duurzaam Repareren, EKO, EKO-Holland, EU Ecolabel, Fair Flowers Fair Plants (FFFP), Fair Wear Foundation (FWF), FSC, GEO Certified, Green Award, Green Key, GreenSeat, Groen Label Kas, Groenkeur, Keten Duurzaam Rundvlees, Keten Duurzaam Varkensvlees, Lean& Green, Made-By, Maatlat Duurzame Veehouderij, Maatlat Duurzame Aquacultuur, Max Havelaar, Meer Met Minder (MMM), Metaalunie, MVO Groeikeurmerk, MVO-Monitor, MVO-Wijzer, Milieukeur, Milieuthermometer Zorg, MPS-ABC, MSC, MVO Koploper Netwerk, MVO Prestatieladder, Rainforest Alliance, Travelife Certified, Utz Certified.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten
Reacties
3 reacties
geert 18 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/bb-tv/video/10870732/Impactlening-kan-agrarisch-bedrijf-duwtje-in-rug-geven]Impactlening kan agrarisch bedrijf duwtje in rug geven[/url]
hier ziet een boer geen cent van
bookeskook 18 Juli 2016
Als smid ben je blijkbaar automatisch duurzaam want metaalunie staat er ook bij! Das pas lachen, ik begrijp niet dat voedselveilige akkerbouw er niet tussen staat. Dat is pas duurzaam, het zonlicht en neerslag gebruiken om voedsel te produceren en daarbij ook nog flink co2 vastleggen en zuurstof produceren.
Abonnee
Beniknougek 25 Juli 2016
De banken kochten het geld toch al voor bijna niets in?
Denk het wel 28 April 2017
Niet best, boeren zonder visie belonen om met elkaar te ouwe hoeren. Nu krijgen de banken geld toe.... ik laat braaf al mijn certificaten zien maar ik krijg er nog geen tiende af. Wat een onzin dit. Lang leve de werkverschaffing die certificering heet.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden