Cargill kan het zich veroorloven

Tegenbod op Nutreco in voorbereiding?

20 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

SHV Holdings biedt aandeelhouders van Nutreco maar liefst 42 procent meer per aandeel (ten opzichte van de slotkoers afgelopen vrijdag). Dat is fors meer; blijkbaar is SHV Holdings van mening dat óf de markt voor Nutreco de komende tijd aanzienlijk zal verbeteren óf dat er veel efficiënter geoppereerd kan worden. Tot slot is het mogelijk dat de overname van Nutreco de eerste is in een reeks overnames in de sector en dat SHV Holdings dus verwacht op termijn aanzienlijke synergievoordelen te kunnen behalen.

Volgens analisten van SNS bank is het bod van SHV Holdings echter aan de lage kant. Zij verwachten dat een andere gegadigde met een tegenbod zal komen. Een analist van Theodor Gilissen noemt het Amerikaanse bedrijf Cargill als een mogelijke nieuwe bieder.

Cargill, een branchegenoot van Nutreco, heeft voldoende middelen voor een overname

Cargill is zelf actief in ruim 60 landen in de wereld, waaronder Nederland. Wat dat betreft zou branchegenoot Nutreco, zelf ook in 30 landen aanwezig, prima passen bij het Amerikaanse bedrijf. Afgelopen jaren heeft Cargill verschillende bedrijven uit de diervoersector overgenomen, zoals Provimi in 2011. Cargill behaalde vorig jaar 1,9 miljard dollar (ca. 1,5 miljard euro) winst en heeft volgens kenners voldoende middelen om Nutreco over te nemen.

Omdat SHV Holdings al 42 procent bovenop de koers biedt én de steun van het bestuur van Nutreco heeft, betekent dat dat een mogelijke concurrent behoorlijk meer per aandeel in het vooruitzicht moet stellen om Nutreco-aandeelhouder voor zich te winnen. Dat betekent echter dat een eventueel te behalen voordeel uit de overname van het bedrijf uit Amersfoort lager uitvalt.

Het is bovendien de vraag hoe de aandeelhouders van een concurrent van SHV Holdings zouden reageren als het bestuur van hun bedrijf het bod van SHV Holdings zou overtreffen. Zij zouden in opstand kunnen komen omdat een eventueel bod in hun ogen te hoog kan zijn waardoor de waarde van hun aandelen kan zakken.

Zoals gezegd wordt Cargill genoemd als een mogelijke tweede kandidaat om Nutreco over te nemen. Het genoemde nadeel, morrende aandeelhouders, is bij Cargill niet van toepassing: het bedrijf is, net als SHV Holdings overigens, een familiebedrijf. Alle aandelen zijn in handen van de familie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

diervoeders
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden