EU houdt hoop op CETA

Walen accepteren geen deadline meer

26 Oktober 2016 - Harald Roelofs - 5 reacties

Alhoewel België officieel aan de EU heeft laten weten CETA niet te kunnen ondertekenen, wordt er nog gewoon onderhandeld. De EU en de federale Belgische regering houden hoop, maar de Walen laten zich 'niet meer manipuleren'.

UPDATE 12.50: Wallonië en de andere deelregeringen van België lijken het alsnog eens te zijn. Gezamenlijke tekst wordt gepresenteerd. Alleen de deelparlementen moeten nog groen licht geven. Houd boerenbusiness.nl in de gaten voor het meest recente nieuws.

Wallonië heeft aangegeven geen deadlines of andere drukmiddelen meer te accepteren. 'We hebben al drie ultimatums opgelegd gekregen, een vierde tolereren we niet', zei de Waalse premier Paul Magnette voor aanvang van het overleg met de federale en Vlaamse regeringsleiders. Volgens waarnemers in Brussel wordt er steeds meer op emoties gespeeld in de onderhandelingen rond het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU (CETA).​

Een top met Canada is nog steeds mogelijk

Dit was goed te merken bij de Canadese minister van Handel, Chrystia Freeland. Nadat zij de onderhandelingstafel verliet, wilde zij alleen tegen de verzamelde pers vertellen dat ze zo intens teleurgesteld was. Mede omdat Canada zo'n eindeloos geduld had getoond. De EU was niet meer in staat om internationale verdragen te sluiten, zo oordeelde ze en ze had dit niet verdiend. Het enige waar ze blij om kon zijn was dat ze nu weer naar haar drie kinderen kon gaan in Canada.

De EU geeft ondertussen de hoop niet op dat het alsnog goed komt met het vrijhandelsakkoord met Canada. Als er maar lang genoeg wordt onderhandeld, komt er wel een keer een akkoord, zo lijkt de houding van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie 

'Het is niet van belang wanneer het verdrag wordt ondertekend, het gaat erom dát het wordt getekend,' zei Juncker in het Europees Parlement. Hij heeft goede hoop dat er binnen een dag een akkoord komt tussen de Belgische en de Waalse regering.

Het CETA-verdrag tussen de EU en Canada zou donderdag in Brussel moeten worden bezegeld. Maar doordat de Waalse regering dwarsligt, dreigt dat ritueel niet door te gaan.

Zonder toestemming van de Walen kan België het verdrag niet tekenen, en daarmee de EU niet. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, zei in Straatsburg te hopen dat België zich bewijst als kampioen consensusbouwer. Een top met Canada is donderdag nog steeds mogelijk, denkt hij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
jos 27 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872068/Walen-accepteren-geen-deadline-meer]Walen accepteren geen deadline meer[/url]
Allee tot eene minister met ballen aan zijn lijf,en deze heeft wel de kleine letters gelezen hij gaat voluit voor de kleine ondernemer en de man met de pet,al verwacht ik wel een akkoord eentje op zijn belgisch
jan veltkamp 27 Oktober 2016
Het is mij nog steeds niet duidelijk wat we met CETA wel kunnen wat we zonder niet kunnen, m.a.w. waarom we het überhaubt nodig hebben. Één ding is zeker, het gaat de vrijheid van handelen beperken. Niet verruimen maar juist beperken. ALs je vrij wilt handelen moet je geen verdrag sluiten. Als je een verdrag sluit moet je je er aan houden en dus ben je minder vrij. Hoezo vrijhandels verdrag!
Wim 27 Oktober 2016
Dat is nu het probleem met referenda mensen moeten over iets stemmen waarover ze de consequenties niet kunnen overzien. Op dit moment zijn er allemaal regeltjes en import en export beperkingen en die moeten nu verdwijnen dus toch vrijhandelsverdrag.
Christian Kok 27 Oktober 2016
Dit vrijhandels verdrag moet er beslist niet komen net als TTIP .
Het speelt alleen maar de elite in de kaart, en die moeten we niet!
Die grote corporaties willen het voor het zeggen krijgen met hun gifbende zoals Monsanto en Bayer. De Walen moeten goed weten dat er nog eens 180.000 NL-ers zijn die ook hier TEGEN zijn.
Wim 27 Oktober 2016
En 16.840.000 NL-ers VOOR
geert 15 November 2016
De Walen hebben gelijk,de EU offert heel gemakkelijk de belangen van z,n boeren op aan een ander buitenlandse natie,om dikke vrienden te zijn
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden