Agri & Food export groeit verder

'Made in Holland' allang niet meer alleen tulpen

20 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

'Made in Holland' staat allang niet meer alleen voor mooie tulpen en lekker kaas. Staatssecretaris Martijn van Dam kon op de Grüne Woche bekend maken dat de Nederlandse export van Agri & Food verder in waarde gestegen is. Binnen de EU staat Nederland op 1, daar buiten op een tweede plaats.

22

procent

van totale export agrarisch

Van 2015 op 2016 groeide de export van Agri & Food van 90 naar bijna 94 miljard euro. Agrarische producten nemen met 85 miljard euro het leeuwendeel voor hun rekening. Het restant komt op naam van landbouwmaterialen, - kennis en - technologie. Het levert de agrarische sector binnen de totale export een aandeel op van 22 procent.

Verreweg de belangrijkste afnemer blijft buurland Duitsland. Die importeerde 23 miljard aan agrarische producten. Nog eens 10,1 miljard ging richting het andere buurland België en de Britten pakken een derde plaats met 8,9 miljard aan agrarische goederen. Wat onderstreept dat het ook voor Nederland van belang is om de onderhandelingen rondom de Brexit nauwlettend te volgen. 

Materialen en technologie is de belangrijkste productgroep die Nederland exporteert, gevolgd door 9,3 procent sierteelt, 8,3 procent vlees en 7,7 procent zuivel en eieren.

'We slagen er goed in om onze koppositie in Europa en de wereld te versterken', aldus Van Dam. 'De export van Agri & Food is opnieuw flink gegroeid. 'Made in Holland' staat allang niet meer alleen voor mooie tulpen en lekkere kaas. We worden wereldwijd ook steeds groter in agro-kennis en -technologie.' 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Ton Westgeest 21 Januari 2017
Waarom is mijn reactie weg? Sla ik de spijker op de kop?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden