Boerenbusiness TV

Lemken Juwel 8 Pro ploeg in de praktijk getest

3 November 2014 - Niels van der Boom - 34 reacties

Sinds 2010 oogst Lemken veel succes met hun nieuwe Juwel 7 en 8 wentelploegen. De opvolger van de Vari-Opal. Dit jaar draaien drie Pro versies in ons land. Prototypes van de Juwel 8 met een Isobus aansturing. Via een CCI 200 terminal met twee joysticks kun je de ploeg volledig instellen en bedienen vanuit je cabine. Een flinke grijze Isobusmodule op de ploegkop zorgt daarvoor. Hans Hoogland van Lemken legt voor de camera van Boerenbusiness TV uit hoe het systeem werkt en geeft een exclusieve praktijktest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
34 reacties
Bram 3 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/videos/techapps/artikel/10860356/Lemken-Juwel-8-Pro-ploeg-in-de-praktijk-getest]Lemken Juwel 8 Pro ploeg in de praktijk getest[/url]
Ik hoor negatieve verhalen over de Lemken Juwel 8 ploeg, schijnt niet bij iedereen een succes te zijn.
benieuwd 3 November 2014
Bram schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/videos/techapps/artikel/10860356/Lemken-Juwel-8-Pro-ploeg-in-de-praktijk-getest]Lemken Juwel 8 Pro ploeg in de praktijk getest[/url]
Ik hoor negatieve verhalen over de Lemken Juwel 8 ploeg, schijnt niet bij iedereen een succes te zijn.

Ennn je bedoelt hiermee?
Niels 4 November 2014
Bram schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/videos/techapps/artikel/10860356/Lemken-Juwel-8-Pro-ploeg-in-de-praktijk-getest]Lemken Juwel 8 Pro ploeg in de praktijk getest[/url]
Ik hoor negatieve verhalen over de Lemken Juwel 8 ploeg, schijnt niet bij iedereen een succes te zijn.

Eerste modellen hadden aanloopproblemen. Die heeft Lemken als het goed is opgelost.
Jelle 4 November 2014
Wij ploegen met een lemken Juwel ploeg nu 3 jaar. Trekt niet zwaar, en qua slijten scoort de ploeg ook goed, maar bij een beetje hoge groenbemester loopt de ploeg snel vol.
Het afstellen is veel te complex en ingewikkeld, nadeel van Lemken is dat je bij elk nieuw perceel weer moet gaan stellen en de ploeg heeft veel moeite met sporen in het land. De vorige was een Knverneland dat is een boervriendelijke ploeg. De volgende wordt zeker weer een Kverneland, het is een eenmalige switch dat weet ik wel zeker.
Nico R 4 November 2014
Aansturen van een hydraulische topstang is denk ik niet mogelijk? Zou misschien nog een mooie aanvulling zijn???
Niels 4 November 2014
Nico R schreef:
Aansturen van een hydraulische topstang is denk ik niet mogelijk? Zou misschien nog een mooie aanvulling zijn???

Mechanisatie Haarlemmermeer maakt hier een systeem voor.
Jelle 4 November 2014
Nico bedankt voor de tip, dat is een goede opmerking!
Sproetje 4 November 2014
Op zware klei in het ZW hoor ik negatieve ervaringen tov het oude rister. Grondlegging is een stuk minder blijkbaar.
Arjan 26 December 2017
Ook hier een ontevrede juwel 8 gebruiker in de klei... hopelijk gaat het verbeteren door wat delen te vervangen.... na 7 jaar gebruik.
Ikke 26 December 2017
Ploeg ook met lemken ,valt mij altijd tegen dat je blijft stellen bij een nieuw perceel. Ook de vlak legging valt vaak tegen zeker bij sporen. Welk alternatief is beter?
Lemken juwel 8 gebruiker 27 December 2017
Ik heb werkelijk geen idee over welke problemen jullie het hebben. Ik heb juist net een nieuwe Lemken juwel 8 gekocht, juist omdat deze zulk mooi ploegwerk aflevert, juist omdat er zo lekker veel aan te stellen is en juist omdat ze de groenbemester perfect onder werkt. Vroeger de eerste series schijnen daarentegen wel problemen te hebben gehad. Gezeur lijkt me,
Vrij grof 27 December 2017
Wij ploegen zo min mogelijk , maar als het er toch van moet komen pak ik de oude gele uit de hoek en doet het als geen ander.
Abonnee
truus 27 December 2017
heb ook een juwel 8 n 100 ploeg met duramax risters...mooie ploeg! maar een een kant trekt ie 200 % zwaarder en krijg het er niet uit! na 6 jaar..de geleerde zeggen dat ik domme pech heb. maar vanaf het begin is het niet goed! word van kastje naar de muur gestuurd! hoe zouden jullie dit oppakken? naar de rechter gaan? of gewoon inruilen met de pijn dat ik er veel geld aan toe geef?
heb voorheen altijd met variopal geploegd ging als een speer!
Pieter 27 December 2017
Ploeg blijft moeilijk apparaat
Lemken fan/boer 27 December 2017
Lemken is een goed merk, laat ik daar mee beginnen.

Echter met de Juweel ploeg zijn veel problemen, deze ontstaan als de ploeg in zijn derde- vierde levensjaar is.

1. de ploegstangen van de eerste serie's (eerste jaar) waren veel te dun. Na een paar jaar ontstaat "metaal moeheid" tijdens het ploegen gaan ze bewegen en is goed ploegwerk totaal onmogelijk.

Lemken heeft hier een goede oplossing voor, zwaardere ploegstelen die een cm dikker zijn. Meld het bij je dealer of neem contact op met Hans Hoogland en dan krijg je ze van Lemken kosteloos.

2. Het grootste probleem is de electronische wentelkop.
Heel mooi dat je overbuik en over rug kan wentelen, ideaal bij afploegen.
Echter wat velen niet weten is dat dat na een paar jaar deze elektronica niet meer goed functioneert. Heel langzaam loopt het verband eruit.
Vraag er maar is op door bij uw Lemken specialist, dan zal hij het toegeven.

Veel dealers weten het zelf niet eens.

Er zijn heel veel Juweel 8 ploegen die hier last van hebben. Met name bij de 4 schaar uitvoeringen is het zo erg dat deze ploegen veel worden in geruild voor een ander merk.

Ik sluit af waar ik mee begonnen ben, Lemken is een goed merk. Jammer is dat ze het met de Juweel ploegen niet hebben kunnen waar maken. Dus wil je een nieuwe ploeg kopen, doe je voordeel met de ervaringen van Lemken gebruikers.....
Agri 27 December 2017
Ik ploeg al 20 jaar met een lemken en kwalitatief wil ik er niks van zeggen maar het ploegwerk is bijna altijd wel iets op aan te merken, en je blijft aan het afstellen. Ook bij mij trekt ie linksom totaal anders als rechtsom, ik ga toch maar eens bij de concurrentie kijken.
Lemken juwel 8 gebruiker 27 December 2017
@lemken fan/gebruiker,

Als jij dit weet dan weet Lemken dit toch ook al lang? en we praten dan toch enkel maar over een afwijkende plotmeter? Het lijkt mij dat Lemken zijn reputatie meer waardeert.
Agri 27 December 2017
Dit najaar de kongskilde geprobeerd en die viel mij niet tegen, ook het ploegwerk van een kvernland lijkt niet verkeerd.
concludeur 27 December 2017
Die potmeter was drama, het niet meer kunnen stellen met de risters is drama en het frame is minder sterk. Maar daar hebben meerdere nieuwe machines last van. Allemaal te berekend en teveel electronica. En jonge jongens op de ontwikkelafdeling die en strakke broek krijgen van snufjes die in de praktijk teleurstellend werken.
bas 27 December 2017
Ploeg is geen ding om lekker achterover leunen je blijft er tijdens het werk de hele dag mee bezig.Ook het afstellen vraagt veel aandacht,je kunt hier mee aardig op brandstof besparen.Het moet ook een beetje je hobby zijn.Als je wat wijzer wilt worden moet je eens naar een ploegwedstrijd gaan.Daar kun je ook zien wat de reactie van de ploeg is op een kleine wijziging.
De teler 27 December 2017
conclusie: AERTS
Vrij grof 27 December 2017
Conclusie: paragrubber.
Kjol 27 December 2017
Vorst, werkt goed en kost niets
Abonnee
Veelploegerd 27 December 2017
idd, maar moet je toch eerst wel redelijk ploegwerk leveren, zonder te veel stelwerk te hebben.
Aerts is hierin duidelijk voorloper. geen overbodige delen en volledige trekkracht-overdracht door ontbreken van steunwiel. Weinig last van sporen/grondsoort, ook op zwaardere grond.
Vrij grof 28 December 2017
Veelploegerd je hebt helemaal gelijk als het over Aerts gaat.
Ik ben de man ooit op een beurs tegengekomen en zoals hij zijn ploeg uitlegde kon ik hem niet anders dan gelijk geven.
Eenvoudig, doeltreffend voordelig en praktisch!
Bijna een paragrubber!
klaas 28 December 2017
Ik zie veel boeren ploegen met de topstang in het vaste gat, doe maar in het sleufgat en veel problemen zijn voorbij.
Hans Hoogland 28 Januari 2018
Dag Allen.

Inderdaad over ploegwerk raakt men nooit uitgesproken. Uiteraard spelen bij goed ploegwerk meerdere factoren een rol, zoals de omstandigheden. Wel wil ik opmerken dat we beschikken over verschillende ristermodellen. Daarnaast is het zo dat bij technische vraagstukken u uiteraard contact kan opnemen met uw Lemken dealer. Mocht de dealer er niet uitkomen dan kan de dealer contact opnemen met de Lemken service. In principe is voor alle genoemde vraagstukken een technische oplossing. Hans Hoogland Sales manager LEMKEN NEDERLAND.
Nkg 28 Januari 2018
Prima spul die lemken ploegen,,, beetje duur maar wel apk.
Alleen niet toekomstbestendig, want we moeten allemaal naar NKG. Alles voor een duurzame toekomst, aldus onze overheid.
bookeskook 29 Januari 2018
Er moet nu nog niks. Maar een flinke kosten- en arbeidsbesparing bij minimaal dezelfde opbrengsten en daarbij een weerbaardere bodem zou toch iedere akkerbouwer aan moeten spreken.
Spitter 29 Januari 2018
Lemken is ingewikkeld spul.hier geen b?auw meer.
schoenmakers1 29 Januari 2018
nkg, opbrengst 70%, eens en nooit weer
Zandboer 9 Februari 2018
NKG al jaren. Veel betere opbrengsten. Ploegen is alles omdraaien wat juist niet de bedoeling is. Organisch material bovenin houden en schimmels en bacterien graag op eigen uitgezochte diepte houden. Met een ploeg gooi je juist alles over de kop. En nkg 1 jaar proberen is niet proberen.
Sven 26 April 2018
truus schreef:
heb ook een juwel 8 n 100 ploeg met duramax risters...mooie ploeg! maar een een kant trekt ie 200 % zwaarder en krijg het er niet uit! na 6 jaar..de geleerde zeggen dat ik domme pech heb. maar vanaf het begin is het niet goed! word van kastje naar de muur gestuurd! hoe zouden jullie dit oppakken? naar de rechter gaan? of gewoon inruilen met de pijn dat ik er veel geld aan toe geef?
heb voorheen altijd met variopal geploegd ging als een speer!



Hier hetzelfde probleem met de 5+1!!
Ook van begin af aan al problemen.
Ook problemen met aanbouwdeel.
Maar ook de delen onderling.
Ook met uniwiel, en geheugencilinder.
Wat voor type heb jij?
gerald 26 April 2018
altijd lemken gehad. paar jaar terug een Kuhn gekocht met de veronderstelling dat dit de ploeg was maar kom bedrogen uit volgende gewoon weer een lemken
wcm 27 April 2018
Wij ook een Lemken 5 schaar met memory cilinder. Geen last van verlopen, maar we krijgen hem niet goed afgesteld. Ploegwerk nooit vlak en slecht kerend zodat groenbemester er niet goed onder komt. Dhr. Hoogland, ik nodig U uit om komende herfst onze ploeg te komen afstellen want het lukt mij niet.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden