Blijkt uit nieuw onderzoek

Brexit kost landbouwsector Nederland miljoenen

18 Januari 2018 - Sarah Burgers

Als het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) zonder een handelsakkoord verlaat, zal dit leiden tot financiële schade in het bedrijfsleven. Dat blijkt uit onderzoek van het KPMG, in opdracht van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Economische Zaken. Met dit onderzoek willen de ministeries de ondernemers voorbereiden op het slechtste scenario.

De kosten voor import en export zullen jaarlijks met €387 tot €627 miljoen toenemen als gevolg van de brexit. Deze extra kosten komen onder meer voort uit handelstarieven en douanerechten. Hoe hoog de exacte economische schade zal zijn, hangt af van de uitkomst van de brexit-onderhandelingen.

Het ministerie benadrukt niet te weten of de onderhandelingen uitkomen op een harde brexit, maar dat hier wel rekening mee moet worden gehouden. Volgens de afspraken zal het VK op 29 maart 2019 officieel geen lid meer zijn en voor die tijd zou een akkoord getekend moeten zijn.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

De landbouwproducten zijn goed voor 11% van de bilaterale handel tussen het VK en de 27 Europese lidstaten (EU-27). De handelsbalans van de EU-27 is positief met een export van $47 miljard en een import van $18 miljard aan landbouwproducten. Ierland, Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn binnen de EU de belangrijkste handelspartners van het VK. Zo’n 7% van de agrarische export vanuit het VK gaat naar Nederland en 10% van de Nederlandse agrarische export gaat naar het VK.

Minder agrarische export naar VK
Volgens studies zal de brexit tot een vermindering van de agrarische export uit EU-landen leiden. Hoe groot de vermindering zal zijn, hangt af van de uiteindelijke handelsovereenkomst tussen de EU-27 en het VK. De landbouwproducten die niet in het VK afgezet kunnen worden, zullen voor een groot deel in andere landen worden afgezet.

Door dit verschuivingseffect blijven de effecten van de brexit op de agrarische export beperkt. Zo zal de agrarische export vanuit Ierland naar het VK dalen; met 20% tot 55%. Echter, de totale Ierse agrarische export zal dalen met respectievelijk 1,5% en 7%.

Het is nog niet duidelijk wat het verschuivingseffect zal zijn voor de Nederlandse agrarische export. Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft wel berekend dat de totale Nederlandse agrarische export van primaire producten met zo’n 0,2% tot 1% kan dalen en dat de export van bewerkte voedingsmiddelen met 6% tot 10% kan dalen, als gevolg van de brexit.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Minder tijd over
De deadline van de brexit (29 maart 2019) komt snel dichterbij. Naarmate de onduidelijkheid rondom de toekomstige handelsrelaties duurt, blijft er voor de bedrijven minder tijd over om zich voor te bereiden. "De brexit heeft grote economische gevolgen, dat wordt ook door dit onderzoek bevestigd. Bereidt u als ondernemer dus op tijd voor. De overheid wil graag helpen, maar een ondernemer moet zelf het belangrijkste werk doen", aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische zaken op de website van het ministerie. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden