Beschikking is weer binnen

Dit moet je weten over WOZ-beschikking

9 Februari 2018 - Anne Jan Doorn

De WOZ-beschikkingen vallen in deze periode weer op de mat. Hierin staat de geschatte marktwaarde van uw bedrijf per 1 januari 2017. Deze waarde dient als ijkpunt voor verschillende belastingen. Echter, er dient goed opgelet te worden, omdat de WOZ-bepaling onjuist kan zijn. Zo waarschuwen verschillende adviseurs.

"De prijsvorming is door de relatief kleine markt behoorlijk lastig." Dat laat Bas van der Wielen, directeur van Previcus Vastgoed, weten. "Er is maar heel weinig vergelijkingsmateriaal."

Voor de varkenshouderij is het duidelijker geworden, omdat de bedrijfscapaciteit sinds 2 jaar als richtlijn dient. "De vierkante meters aan stallen, zonder de werktuigberging, doe je maal €150. Als de WOZ-waarde boven die berekende waarde uitkomt, dan is het verstandig om je WOZ-waarde te laten controleren", aldus Van der Wielen.

Er is weinig materiaal om te vergelijken

Klein deel maakt bezwaar
Ongeveer 2% van de agrarische ondernemers maakt bezwaar, waarvan een groot deel (2/3) gegrond wordt. Voor hen levert het vaak een verlaging van de WOZ-waarde op. De WOZ-beschikking kan beïnvloed worden door verschillende elementen, zoals de hogere grondprijs, de fipronil-affaire en de milieumaatregelen in Brabant. "De mogelijk mindere aantrekkelijkheid voor het kopen van deze agrarische bedrijven heeft invloed op de waardering", laat Van der Wielen weten.

Volgens Rob Verheijen, juridische adviseur bij WOZ-consultants, worden er regelmatig fouten gemaakt bij het bepalen van de WOZ-waarde. "Nu is het moment om te reageren. Binnen 6 weken, na de dagtekening van de beschikking, kan er bezwaar worden aangetekend."

Referentiepanden
De WOZ-waarde kan te hoog ingeschat zijn. "Hierbij is het van belang dat de referentiepanden, de min of meer soortgelijke panden die rond de peildatum van 1 januari 2017, door de gemeente zijn gekozen. Het gebeurt regelmatig dat deze panden niet soortgelijk blijken te zijn of dat de oppervlakte groter is dan het beschikte object", zo laat Verheijen weten.

Ook de tenaamstelling van de WOZ-beschikking kan in het geding zijn. "Is de eigendom of huur per 1 januari 2018 gewijzigd, dan kan het zijn dat de gemeente op het moment van de beschikking nog niet over de juiste gegevens beschikte. Dit betekent dat de beschikking vernietigd dient te worden", sluit Verheijen af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.

Meer over

waardeWOZ
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden