Countus Akkerbouwindex

Index ketst in nieuwe jaar af op bodem

12 Februari 2018 - Niels van der Boom

De Countus Akkerbouwindex stevende eind vorig jaar af op een laagterecord. Het nieuwe jaar heeft echter verbetering gebracht in het indexcijfer, want 2018 start op een hoger niveau. Onder andere de aardappeltermijnmarkt heeft voor een wijziging van de koers gezorgd.

Het indexcijfer is continu in beweging. Ten grondslag aan de akkerbouwbarometer liggen onder andere de areaal- en opbrengstcijfers van het CBS. Vindt hierin een wijziging plaats, dan wordt het indexcijfer met terugwerkende kracht aangepast. Ook de suikerbietenprijs heeft met terugwerkende kracht invloed op de Index.

Het oude indexcijfer
is naar boven bijgesteld

Nieuw resultaat
Op het moment van meten (begin januari) stond de Akkerbouwindex op 51 punten. Het laagste resultaat sinds april 2005. Nieuwe cijfers van het CBS en de suikerbietenprijs zorgen er echter voor dat in de huidige berekening de laatste decemberweek op 60.1 punten uitkomt. Dat blijft het laagste resultaat van 2017, maar de grens van 50 punten is afgewend.

Lichte winst
In de eerste 5 weken van 2018 wist de Akkerbouwindex steeds een beetje te winnen. Januari werd afgesloten met een niveau van 63.9 punten. Daarmee is 2018 tot dusver goed voor een plus van 3.3 punten. De ietwat verbeterde situatie op de granenmarkt en de verandering van het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt stuurde de Index naar boven. Toch blijft de huidige situatie bijzonder slecht.

Bietenprijs
Een belangrijke factor voor het berekenen van de Index is de suikerbietenprijs. Cosun maakte de definitieve prijs woensdag 7 februari bekend. Ondanks dat de prijs van €45,62 hoger ligt, ten opzichte van 1 jaar eerder, daalt het indexcijfer toch iets. Dit heeft ermee te maken dat de berekening bij gebrek aan een actuele bietenprijs het 4-jarig gemiddelde pakt. Die ligt hoger dan het huidige resultaat.

Wil de Akkerbouwindex de weg terug omhoog vinden, dan zijn flinke prijsverhogingen nodig. Met name bij de zwaargewichten: consumptieaardappelen en zaaiuien. Beiden verkeren in uiterst rustig vaarwater, waardoor de akkerbouwbarometer zich op een stabiel laag niveau blijft bewegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden