Besluit Cosun

Bietentoerisme toegestaan bij voldoende inzaai

9 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

De leden van Cosun mogen bietentoerisme toepassen, mits zij voldoende zaaien. Dat heeft de raad van beheer van Cosun besloten.

Volgens de reglementen is het niet toegestaan dat telers die hun quotum niet vol kunnen leveren, de levering aanvullen met bieten van andere locaties. Tijdens de afgelopen bietencampagne werd deze mogelijkheid echter wel gegeven aan de telers die (door problemen) het eigen quotum niet vol konden leveren.

Uitgangspunt blijft dat de teler zijn eigen bieten teelt

Eigen verantwoordelijkheid
Het uitgangspunt is en blijft dat elk lid zijn eigen bieten teelt, maar bietentoerisme wordt nu wel officieel toegestaan. "Het mag echter alleen als een teler voldoende gezaaid heeft. Een teler mag tijdens de campagne bieten van elders halen in het geval van problemen met de eigen oogst", zo laat Cosun weten.

Of er voldoende gezaaid is, wordt bepaald op basis van de gemiddelde opbrengst in de laatste 5 jaar. Daarbij wordt het beste en het slechtste jaar weggelaten.

Geen gevolgen
Het is voor telers minder belangrijk geworden om het quotum vol te leveren. Dit omdat het geen gevolgen meer heeft voor leveringsrechten. Ook wordt toegestaan dat leden voorafgaand aan het teeltseizoen afspraken maken over de teelt van hun bieten op percelen buiten het eigen bedrijf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Suikerbieten

Grote vraag naar LLB’s stuwt prijs tot recordhoogte

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden