Countus Akkerbouwindex

Stemming akkerbouwmarkten vlakt af

4 Mei 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Na een hoopvolle stijging van de Countus Akkerbouwindex eerder deze maand, buigt de Index nu weer naar beneden. Het hoogste punt van dit jaar werd in week 15 bereikt, maar daarna daalde de Index echter weer. Dit onder invloed van lagere prijzen voor akkerbouwgewassen.

De Countus Akkerbouwindex vond vorige maand de weg naar boven. Die stijging zette nog 2 weken door. Dit was toentertijd te danken aan een opleving op de aardappel- en uienmarkt. Het niveau van de Akkerbouwindex komt momenteel uit op 66 punten, ruim onder het startpunt in 2004.

Hoewel de prijzen onder de kostprijs van de aardappelteelt bleven, gingen de prijzen (zowel op de termijnmarkt als op de fysieke markt) wat omhoog. Uiteindelijk is de Cash Settlement afgewikkeld op €5,80, het hoogste niveau van dit seizoen.

Gestabiliseerde aardappelmarkt
De aardappelmarkt is wat gestabiliseerd, maar de vraag is of er een stijgende lijn ingezet kan worden. Dit in de hoop dat het de Index een duwtje in de rug gaat geven. Ook de gemiddelde beursnotering voor grove gele zaaiuien kroop wat uit het dal.

Zo werd er in week 5 nog €7,25 genoteerd, terwijl dat in week 15 alweer €9,75 is. Echter, deze stijging is alweer afgevlakt en inmiddels wordt een lichte daling ingezet.

Stijging tarweprijs
Ook de tarweprijs op de Matif in Parijs steeg in week 15 naar een hoogtepunt. Na die week werd er echter een scherpe daling ingezet, onder invloed van regen en grote eindvoorraden. Deze daling heeft zich inmiddels alweer omgezet in een stijging. Woensdag 2 mei sloot de beurs op bijna €175 per ton.

Het bovenstaande is mogelijk een impuls om de markt de komende tijd weer te doen stijgen. Echter, voorlopig is de verwachting dat de Index ver onder het niveau van 2004 blijft steken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 4 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10878443/stemming-akkerbouwmarkten-vlakt-af][/url]
Bo akkerbouw moet in overleg gaan met acm natuur is niet te regelen
Als men eerlijke afspraken maakt over productie en consumptie en de beste manier om voedsel verspilling tegen te gaan goed voor het klimaat geen akkerbouwer kan aardappels telen voor 0.05 eurocent
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden