Interview James Dyson

'Mislukte brexit-deal is geen probleem'

31 Juli 2017 - Niels van der Boom - 12 reacties

James Dyson, één van de rijkste personen in het Verenigd Koninkrijk, is niet alleen de man achter het bekende stofzuigermerk. De entrepreneur is ook de grootste akkerbouwer in het land. In korte tijd investeerde Dyson gigantische sommen geld in grond. Voor Britse boeren heeft hij een geruststellende mededeling: een mislukte brexit-deal met de EU heeft geen invloed op hun inkomen.

Het Britse weekblad The Spectator interviewde Sir James Dyson over zijn visie op de brexit en de gevolgen die het heeft voor de economie in het land. Hij is erg optimistisch over de toekomst, zelfs wanneer het niet lukt om een deal te sluiten met de EU. "Ik heb veel vertrouwen in onze bekwaamheid om met landen buiten Europa: Japan, Australië, China, Amerika, etc. handelsovereenkomsten te sluiten. Dergelijke onderhandelingen zijn erg simpel. Het gaat tussen hen en ons. We hebben niet 27 andere landen te vriend te houden." Dyson is ervan overtuigd dat een handelsovereenkomst er met de EU niet gaat komen.

Geen handelsdeal met de EU, is no big deal

Geen EU-deal? No big deal
Bij het gebrek aan een overeenkomst met de EU valt het Verenigd Koninkrijk terug op de Wereldhandelsorganisatie (WTO) regels. "No big deal" noemt hij dat in het interview. Voor het bedrijf van Dyson betekent het een exporttarief van 3%. "Wanneer we de vennootschapsbelasting iets verlagen worden die kosten reeds gecompenseerd", zegt hij.

Meer grond dan de koningin
Het blad kreeg als eerste de mogelijkheid om het agrarisch imperium van Dyson te bezoeken. Een angstvallig goed verborgen geheim. In de graafschappen Lincolnshire, Oxfordshire en Gloucestershire kocht de ondernemer in rap tempo 13.500 hectare grond. Dat maakt hem de grootste particuliere akkerbouwer in het land. Zo heeft hij meer grond dan de Britse koningin. Die moet het met een schamele 8.000 hectare doen.

Verlies op megabedrijf
Er stroomt boerenbloed door zijn aderen. Dyson werkte zelf in de landbouw toen hij zijn carrière startte. "Sinds de jaren 50 en 60 is het niet gemakkelijker geworden om boer te zijn", meent hij. Vorig jaar verloor het bedrijf £4 miljoen (€4,46 miljoen) en voor dit jaar wordt rekening gehouden met een verlies van £2 miljoen (€2,23 miljoen) op zijn bedrijf.

€84 miljoen investeren
Volgens de Sunday Times is Dyson goed voor een vermogen van £7,8 miljard, omgerekend €8,7 miljard. Met bijna 4,5 miljoen verliezen hoeven mensen geen medelijden met hem te hebben, zegt ook de miljardair zelf. Hij stopte €84 miljoen van zijn eigen vermogen in het akkerbouwbedrijf om het te moderniseren en te investeren in het milieu. Dat is exclusief de kosten van de grond zelf.

1,78

miljoen

euro aan GLB subsidie ontvangt Dyson jaarlijks

GLB kost boeren geld
"De boerderij is betaald met haardrogers", grapt hij zelf. De 69-jarige miljardair praat net zo enthousiast over het draineren van een perceel als over de brexit-onderhandelingen. De investeringen die hij doet zijn geen zakelijke leningen. Zelf noemt hij zijn agrarische onderneming milieufilantropie. Toen de Britse minister van landbouw, Michael Gove, in een tv-interview liet weten dat superrijke boeren, met Dyson als blinkend voorbeeld, geen subsidies meer ontvangen na de brexit was Dyson dan ook niet geamuseerd. Greenpeace becijferde recent dat hij jaarlijks €1,78 miljoen aan subsidies via het GLB binnenharkt. "Trek je alle benodigde kosten van dit bedrag af dan blijft er veel minder over", zegt hij in verdediging.

Focus op biogas
Beeswax Dyson Farming, zoals de onderneming heet, produceert jaarlijks onder andere 25.000 ton tarwe en 4.500 ton conservenerwten. Ook aardappelen worden op het bedrijf geteeld. Dit jaar steekt Dyson €5,5 miljoen in nieuwe drainage. Projecten waar hij zichtbaar van geniet. Ook investeert het bedrijf veel in biogas. Afgeschreven gewassen en afval worden er vergist. De restwarmte die wordt geproduceerd droogt weer het graan. Beeswax noemt zichzelf een high-tech farm. Zo is er een gekwalificeerde dronepiloot in dienst om problemen in kaart te brengen.

Kleine boer krijgt het zwaar
Dyson vreest dat Britse boeren na de brexit niet langer in het milieu investeren, omdat subsidies verlagen of verdwijnen. Bovendien zijn ze in het nadeel ten opzichte van hun Europese collega’s. "Supermarktketens blijven gewoon aardappelen in Nederland kopen wanneer ze goedkoper zijn", is zijn idee. Vooral voor de toekomst van kleine bedrijven vreest hij, omdat ze zeer kwetsbaar zijn voor prijsschommelingen. "Hopelijk lukt het in de toekomst om de tussenhandel uit te schakelen en meer te verdienen door direct aan de supermarkt of klant te leveren", denkt Dyson.

Een fan van importtarieven en subsidies is hij niet. Daarom hoopt hij als ambassadeur te kunnen spreken voor alle boeren in het Verenigd Koninkrijk gedurende de brexit-onderhandelingen. Zijn eigen agrarische avontuur ziet hij als investering voor de komende 100 jaar, waar ook zijn kleinkinderen van kunnen profiteren.

Lees het volledige interview met Sir James Dyson op The Spectator.
Coverfoto: BusinessInsider.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Jan 29 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/weekend/artikel/10875355/mislukte-brexit-deal-is-geen-probleem][/url]
Zo irrelevant moet de EU ook voor ons worden. Laat de Brusselse elite hun eigen strop maar strikken. Geen subsidies, geen absurde overheidslasten en hoogvliegerige fantastenpraatjes.
Niet langer grotesk gebral van ongekozen, ondemocratische, onbenaderbare meglomanen zonder verantwoordingsplicht die 'onder'danen door volksverlakkerij t.b.v. hun eigen positie steeds meer eisen opleggen, inbreuk doen in het leven en middelen.
Wat moeten we nog met die toestand daar in Brussel. De EEG volstond. Eigen land en volk eerst! Als dat nationalistisch is, dan zij dat zo.
Ik geloof niet in de ' voordelen' van de geroemde globalisering. En al helemaal niet als het gaat om de hoogverheven doelen van milieubescherming. Bovendien hebben we daar Brussel niet voor nodig. Wel versobering van levensstijl en ondernemingswijze, waar je die elite niet over hoort.
Johan 29 Juli 2017
Brexit met de Britten die niet meer weten waar ze het over moeten hebben, toont dat het onmogelijk is om het touw alleen in handen te nemen. Europa en enkel Europa is de toekomst. Wie daaraan twijfelt is een naïeveling, een domme individualist. Wat wel waar is, is dat de graaicultuur van Europa dringend moet verdwijnen en er werk moet gemaakt worden van een zuinig en voorbeeldig Europa.
Kjol 29 Juli 2017
Hoe zwakker de euro des te beter voor de export, lang leve Europa!
rookhuis 30 Juli 2017
deze dyson heeft tenminste voor zijn land betaald. de engelse koninklijke familie heeft alles gestolen.
Jan 30 Juli 2017
@johan.
Einde maken aan EU graaicultuur en andere misstanden, inclusief fundamentele, daarop hopen, dat is naief. Zal niet gebeuren.
De bEUrocraten hebben het heft in handen en laten dat niet meer los. Ze zouden wel gek zijn de kip met gouden eieren voor eigen winst te laten slachten. Wie zou er een eind aan moeten maken? De ambtenaren zelf zijn de enigen die het voor het zeggen hebben. Nee, niet in theorie, maar wel in werkelijkheid,
De burger heeft, met inschakeling van de nationale EU horige apparaten naar die pijpen te dansen. Komt men met een goedkoop telefoonabonnement......... alsof je daarvoor je nationale autonomie zou kunnen inwisselen. Idem met de vermaledijde euro, alsof je je nationale en fiscale monetaire autonomie zou kunnen inwisselen voor het hebben van een gemeenschappelijke munt waarover je niets meer te zeggen hebt?

Nee Johan, Brussel gaat niet hervormen; gaat wel 'gewoon' door met het ontmantelen van de NL staat. Belastingen en defensie zijn de volgende objecten die nog even moeten worden geregeld.
Als u een pensioen heeft (wie weet), zou ik me bij de zekerheid die dat zou moeten bieden eens vragen gaan stellen. Want de zuiderburen kunnen daarvan ook wel wat gebruiken. Voor die nivellering, die al gaande is, is de euro een geschikt middel. Daarvoor is een graai in de kas niet nodig. Een lek volstaat.
Boer Dyson ziet het wel aardig helder: .... "My view is we almost certainly won’t get a deal. We’ll have to walk away.’.....
Waarom zou Brussel een redelijke deal een kans geven?
Kjol 30 Juli 2017
Ipv Engeland zouden we Canada nog meer in de EU moeten integreren.
John Graham 29 December 2017
Groeten aan iedereen die dit leest,

Ik heb nooit geloofd dat dit echt was tot nu toe, ik kreeg een lening van 250.000 dollar van de heer Hubert Pawel tegen een rente van 2%. Neem voor een snelle en betrouwbare lening contact op met dit genie, hij is een man van zijn woorden. hij heeft mijn dochter gered en nu ben ik haar veel verschuldigd zoals ik hem beloofde, ik zal de mensen van de wereld zijn goede diensten laten kennen. Deel dit alsjeblieft met vrienden, iemand heeft een financiële helpende hand nodig. Neem contact op met LENING SHARKING INVESTMENT COMPANY op loansharkinginvestment@yahoo.com

Bedankt
John Graham
Eric financee 5 Januari 2018
Heeft u leningen nodig voor projecten, investeringen, persoonlijke leningen, zakelijke leningen, woningkredieten, studieleningen, consolidatie leningen en leningen voor verschillende projecten? voor diegenen die een lening van ons bedrijf willen krijgen, moeten we vandaag contact met ons opnemen via (ericfinancee@gmail.com of ericfinancee@outlook.com) of onze website ericfinancee.wixsite.com/ericfinance bezoeken of een sms sturen naar +14242921067 om uw lening te krijgen vandaag.
Elena 28 April 2018
Beste Lening zoekers!

Heb je financiële problemen? Wilt u een eigen bedrijf beginnen? Dit leningbedrijf was wereldwijd opgericht met mensenrechtenorganisaties om alleen de armen en mensen met financiële problemen in het leven te helpen. Als je een lening wilt aanvragen, neem dan contact met ons op via onderstaande e-mail: elenanino0007@gmail.com

Naam:
Leningbedrag vereist:
Leentijd:
Mobiel nummer:

Dank u en God zegene u
VERTROUWEN
Elena
BENSON 12 Juli 2018
Hallo, wij zijn een christelijke organisatie die is opgericht om mensen te helpen die hulp nodig hebben, zoals financiële hulp. Dus als u financiële moeilijkheden ondervindt of als u zich in een financiële puinhoop bevindt, en u geld nodig hebt om uw eigen bedrijf op te starten, of als u lening om uw schuld te vereffenen of uw rekeningen af te betalen, een goed bedrijf te starten, of u vindt het moeilijk om een kapitaallening bij lokale banken te krijgen, neem vandaag nog contact met ons op via: alenxanderwalkerloanfirm@outlook.com voor de bijbel zegt in "Luke 11 : 10 Iedereen die vraagt ontvangt, wie op zoek is naar vondsten, en voor hem die klopt, zal de deur worden geopend "dus laat deze kans niet voorbijgaan omdat Jezus dezelfde is gisteren, vandaag en voor altijd meer. minded en God vrezend voor mensen. U wordt geadviseerd de onderstaande gegevens in te vullen en terug te sturen .. Uw volledige naam: _________ Uw land: _________ Uw staat_________ Uw adres: _________ Uw geslacht: _________ Uw Maritial-status_________ Uw beroep: _________ Mobiel nummer: _________ Lening vereist: _________ Lening duur : _________ Maandelijks inkomen: _________ Doel van de lening: ___________ Heb je eerder een lening aangevraagd: _________ Handel snel en kom uit financiële stress, rotzooi en ontberingen door contact op te nemen met ALENXANDER WALKER LOAN FIRM Vandaag via e-mail op: alenxanderwalkerloanfirm@outlook.com Je zult worden behandeld met de beste middelen totdat u dit geld overboekt naar uw account. Uw snelle en snelle reactie bepaalt hoe snel u uw lening ontvangt. Zonder enige vertraging Solliciteer hier op uw beste en gemakkelijke lening bij ons. Met vriendelijke groeten Mr ALENXANDER WALKER LOAN FIRM AT: alenxanderwalkerloanfirm@outlook.com
Jpk 13 Juli 2018
Wel de handelsvoordelen van europa maar geen vlutelingen uit syrie
Jpk 13 Juli 2018
Wel de handelsvoordelen van europa maar geen vluchtelingen uit syrie
Jan Lavrijsen 13 Juli 2018
Ik wil even reageren aan andere Jan. Ik zeg niet dat de EU een volmaakt geheel is. Maar het is een relatie waar aan gewerkt moet blijven worden zoals elke relatie. Echt onafhankelijk van mekaar ben je nooit. Dat je mekaar nodig hebt en niet enkel uit altruïsme. We moeten samen vooruit om het samen beter te krijgen. De heren Johnson en Davis hebben eerst een hoop herrie geschupt in de brexitcampagne en krijgen dat nu als een boemerang in hun gezicht. Beloftes doen aan het volk dat het bedrag aan EU bijdragen aan gezondheidszorg besteed zouden worden. De werkelijkheid is dat de Britse bevolking zwaar moet inleveren aan koopkracht sinds het brexitreferendum. Als (hoger) onderwijs zoals in het verenigd koninkrijk enkel weggelegd is voor een elite, dan kan je het kiesvee alles wijsmaken. Zelf heb ik ook niet gestudeerd, maar ik heb het spelletje van de populisten wel door. Maar ze nemen gauw ontslag (met een dikke premie) en laten May de rotzooi opruimen. Toegankelijk onderwijs is het krachtigste wapen om de democratie en de vrede te bewaren (Mandela). Niet de Navo, geen praatbarakken maar samen besturen en naar mekaar kunnen luisteren. Dat je iemand of een volk onder de knoet kunt houden dat is naïef.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden