Shutterstock

Nieuws Droogte 2018

Hoe verloopt de droogtehulp in de EU?

10 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

Terwijl de brede weersverzekering in Nederland problemen als gevolg van droogte moet oplossen, zijn in Duitsland en Polen landelijke maatregelen genomen. De uitkering is in volle gang. Daarnaast heeft de overheid in Vlaanderen laten weten dat het geïnteresseerd is in een brede weersverzekering zoals in Nederland.

In Nederland krijgen boeren geen directe financiële steun om problemen door de droogte te compenseren. Wel kan er een overbruggingskrediet worden aangevraagd. Daarbij wordt een deel van de gelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vooraf uitbetaald.

Weinig landelijke steun
Afgezien van het feit dat er langer mest kon worden uitgereden en dat veevoergewassen op ecologische aandachtsgebieden ingezaaid mochten worden, ontvangen Nederlandse boeren geen steun. Alleen de 2.000 (van de 55.000) boeren en tuinders die een brede weersverzekering hebben, ontvangen financiële ondersteuning.

De boeren die een brede weersverzekering hebben, klagen echter dat er te weinig wordt uitbetaald. Wel is er in Nederland een eerste stap gezet om de brede weersverzekering aantrekkelijker te maken: het afschaffen van de assurantiebelasting op de verzekering. Desondanks is er nog veel kritiek op de verzekering, mede omdat de schadedrempel hoog is en de uitbetaling niet overeenkomt met de werkelijke marktprijzen.

Interesse vanuit België
Deze kritiek is niet overal terug te horen, want de regering in Vlaanderen heeft gepolst of diverse Nederlandse en Duitse agrarische verzekeraars geïnteresseerd zijn in het aanbieden van een weersverzekering in het Belgische gewest. De Nederlandse verzekeringsmaatschappijen Vereinigte hagel en Agriver hebben aangegeven zeker interesse te hebben, zo stelt Landbouwleven. In België discussieert men momenteel over de voor- en nadelen van het systeem.

In België wordt op het moment nog gebruikgemaakt van noodsteun van de Europese Commissie. In Vlaanderen is de droogte van afgelopen zomer uitgeroepen tot een nationale ramp. Het betekent dat er geld uitgekeerd wordt aan de boeren. Die uitbetaling ligt op schema en naar verwachting wordt de eerste steun deze maand al uitgekeerd.

Polen betaalt steun versneld uit
In Polen zouden inmiddels bijna 18.000 boeren steun hebben ontvangen. Gezamenlijk hebben ze ongeveer €24 miljoen (omgerekend naar euro's) ontvangen. In totaal zijn er circa 180.000 aanvragen ingediend, voor een totaalbedrag van zo'n €205 miljoen. De instantie die de uitbetalingen moet uitkeren, gaat haar tempo verhogen. Dit nadat boeren in het land klaagden dat de uitbetaling niet snel genoeg uitgekeerd wordt.

De Poolse overheid compenseert de akkerbouwers met een bedrag van maximaal €230 per hectare. Als de opbrengst minimaal 70% lager ligt, dan krijgt een teler het volledige compensatiebedrag. Als de boer geen brede weersverzekering heeft, wordt 50% van het bedrag uitgekeerd. Bedraagt het verlies in opbrengst 30% tot 70%, dan wordt aan verzekerde boeren €115 per hectare uitgekeerd. Zonder verzekering is dat de helft. 

Kritiek op hulp in Duitsland
Ook in Duitsland is de droogte van afgelopen zomer uitgeroepen tot een nationale ramp. Het betekent concreet dat de overheid een fonds van €340 miljoen in het leven heeft geroepen. Er is echter wel veel kritiek op de maatregelen die genomen worden.

Een voorbeeld dat Detlef Kurreck, voorzitter van de boerenvereniging in Mecklenburg-Vorpommern, noemt is dat telers die net geen 30% schade hebben niks ontvangen, terwijl telers die 31% schade hebben de helft gecompenseerd krijgen. Daarbij zijn ook de regels en terminologieën die gebruikt worden om in aanmerking te komen voor de subsidie, vaak zeer onduidelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Rob 10 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880180/hoe-verloopt-de-droogtehulp-in-de-eu]Hoe verloopt de droogtehulp in de EU?[/url]
Brede Weersverzekering in Nederland is een waardeloos systeem!!
Volgens de vereinigte hagel moeten wij alles doen om schade te beperken. dus als men kan beregenen, dit volop inzetten. vervolgens halen we de 30% grens van schade niet meer door onze inspanningen, en wordt er niks uitgekeerd!!!! zelfs geen compensatie voor gemaakte kosten voor beregening, terwijl als we niet beregend hadden de Claim vele malen hoger was geweest!!

Voor mij Nooit geen brede weersverzekering meer van Vereinigte hagel, en mocht u als collega teler dit wel overwegen, luister dan alvorens heel goed bij uw collega die er ervaring mee heeft, voordat u zelf in schip gaat.


zijn er meer telers met deze ervaring of misschien wel positief. ik hoor het graag.

met vriendelijke groet,
Rob
Westhoeker 10 Oktober 2018
in België moet de droogte van vorig jaar nog uitbetaald worden.
ze zitten dus ver van hun schema.
in België hadden ze beloofd de Europese inkomenssteun vroeger uit te betalen maar we hebben nog niks ontvangen.
Abonnee
Westbrabander 10 Oktober 2018
De schadedrempel is niet te laag, maar de premie is veel te hoog. Voor een paar duizend euro per jaar moet je een compleet akkerbouwbedrijf kunnen verzekeren.
Met een no claim systeem erbij zorg je ervoor dat voor mensen die door beregenen een redelijke opbrengst hebben nog minder premie gaan betalen omdat ze niets claimen
Dan heb je voor niet veel geld een verzekering die wat mij betreft alleen hoeft uit te keren als echt je complete oogst verzuipt of verdroogt.
willem 10 Oktober 2018
Agriver keert bij mij niets uit, we voldoen aan het 317 mm droogtecriterium.
Nu gaan ze naar het financiële criterium kijken, dit moet minus 30% afwijken van het FINANCIEEL gemiddelde van de laatste 3 jaar uit 5.
Voldoe je daar niet aan krijg je niets.
Dit is ons nooit voorgehouden in de verkoop praatjes.
Dit zijn puur de kleine lettertjes.
25 ton uien maal 25 cent is 6250 euro + 30% = 8900 euro
knap man om gemiddeld zo'n saldo te halen
Agriver valt me vies tegen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden