Exportverwachting hoger

Rusland heeft ruim 50.000 ton pootgoed nodig

17 November 2014 - 9 reacties

Hoewel consumptieaardappelen nog steeds Rusland niet in mogen, is pootgoed in augustus van de sanctielijst gehaald. Voor komend pootgoedexportseizoen verwachten de Russen 53.000 ton pootaardappelen nodig hebben.

Van alle geteelde aardappelen in Rusland, komt 90 procent van het pootgoed uit het buitenland. Daarvan is 95 procent afkomstig van landen uit de EU. In 2012, voor de importban, ging het volgens een departement van het Amerikaanse ministerie van landbouw jaarlijks om zo’n 22.095 ton. Het merendeel daarvan kwam uit Nederland. In 2011 was dat volgens de Nederlandse Aardappel Organisatie 13.778 ton en in 2012 ging het om 14.928 ton. Door een uitzondering op de importban op aardappelen lukte het Nederland het afgelopen jaar om uiteindelijk zo’n 10.000 ton naar Rusland te exporteren.

Ook voor het nieuwe seizoen is duidelijk dat de Russen pootgoed nodig hebben. In augustus haalden ze pootgoed van sanctielijst af. Onlangs liet Alexei Krassilnikov, directeur van de Unie van aardappeltelers aan het Franse persbureau AFP weten, dat het land 53.000 ton pootgoed nodig heeft. Als dat klopt is er sprake van een ruime verdubbeling van het normale volume. Waarschijnlijk zal dat net als afgelopen jaar een procedure worden waarbij inspecties en controles leidend zijn.

De grootste leveranciers van pootaardappelen naar Rusland in 2012 waren volgens een rapport van de Buitenlandse Agrarische Service van de USDA: Nederland (12,059 ton), Duitsland (4,012 ton), Finland (2,971 ton), Verenigd Koninkrijk (2025 ton), Polen (700 ton), en Tsjechië (200 ton).

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
k.bouter 17 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/pootgoedmarkt/artikel/10860626/Rusland-heeft-ruim-50.000-ton-pootgoed-nodig]Rusland heeft ruim 50.000 ton pootgoed nodig[/url]
Volgens mij klopt er van de tonnage's helemaal niets.... Nederland levert jaarlijks minder dan 20.000 ton (excl Uzbekistan, Kazachstan en Belarus wat voor het gemak ook altijd maar Rusland wordt genoemd) Is dus zeker niet het meerendeel vam 272.000 ton.... Nulletje verkeerd??
ad 17 November 2014
Als we een einde aan deze waanzinnige boycot willen maken moeten we natuurlijk alle produkten over een kam scheren en alles of niets leveren en geen uitzondering voor een bepaald produkt maken
ad 17 November 2014
Als we een eind aan deze boycot willen maken moeten we niet een bepaald produkt wel leveren.Het is natuurlijk alles of niets.
laap 17 November 2014
Inderdaad,dat zou zo moeten,alles of niets.
k.bouter 17 November 2014
deze cijfers lijken er idd meer op:)
Frans Michielsen 17 November 2014
Beste...,

Zou het mogelijk zijn, uit solidariteit met vele collega's uit de gehele landbouwsektor en de gehele EU om ook geen pootgoed naar Rusland te exporteren. Het kan en mag toch niet zo zijn dat een bepaalde sektor profiteert van het hele Rusland gebeuren.
Laat de Russen nu ook maar eens voelen hoe ze de Landbouw (met de grote L!) in de EU nodig hebben!!

Groet,
Frans
Lilly Woet 17 November 2014
EU helpt de perensector. Ondertussen is de prijs van de conference peer gestegen tot MAAR LIEFST 0.45€/KG EXCLUSIEF VERPAKKING. Kleine rekensom maakt dat men aan gemiddeld 50 ton per ha een bruto opbrengst van 22500€ heeft. Men had gewoon de producten die Rusland zelf geschrapt heeft van haar verbodslijst moeten verbieden om aan Rusland te leveren en de desbetreffende sector vergoeden. Denk maar aan pootgoed, plantuien, zaden, lactose vrije melk enz...
Marius 17 November 2014
Pootgoed leveren best maar dan ook een flink quantum consumptie afnemen, ongeveer gelijk aan de hoeveelheid met 50.000 ton pootgoed in Rusland geproduceerd kan worden (2 ton pootgoed per ha. geeft daar 30 ton consumptie?) = 750.000 ton. We bieden ze aan voor een vriendenprijsje, laten we zeggen 25 % korting op de kostprijs = € 100,- per ton, die 75 mln kan Poetin echt wel missen.
Joepi 22 November 2014
Als de overheid verbied om pootaardappelen naar Rusland te leveren, zal ik mij daar bij neerleggen. Zo niet hoop ik dat we daar leuk geld kunnen maken wat ten goede komt van de pootgoedprijs. Wie zal er solidair met mij zijn? Moet ik mijn verdiende uiiencenten aan een perenteler, of aan een tomatenkweker of nu hoe triest ook aan een pluimveehouder gaan geven. Dat denk ik niet, wat de overheid beslist zal ik mij bij neerleggen, voor de rest moet hier ook gewoon geld verdient worden.
wostok 22 November 2014
Nog paar jaar en ze hebben ons niet meer nodig.
handels verdragen worden volop afgesloten met andere landen buiten EU.

Pootgoed is al jaren importstop richting Rusland dus de pootgoed sector ondervind al jaren het probleem wat de consumptie uien e.d.
hebben.

vorig jaar is deels opgegeven en is er een klein Quantum pootgoed verhandeld.
Het is net zoals in heel de EU er zijn aardappelen genoeg OOK in rusland.
Conclusie we hebben allemaal achter de markt aan geteeld en nu is het op de blaren zitten
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

De uitdaging van goed aardappelen bewaren

Dossier Aardappelbewaring

De uitdaging van goed aardappelen bewaren

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Nieuws Vlees

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Aardappelexport buiten Europa loopt traag

Inside Aardappelen

Aardappelexport buiten Europa loopt traag

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief