Gevolgen Europa groter

EU-santies tegen Rusland verlengd tot 31 januari '16

22 Juni 2015 - 1 reactie

De sancties die de EU tegen Rusland heeft opgelegd, blijven ook het komende half jaar van kracht. De EU-ministers van buitenlandse zaken hebben maandag unaniem besloten de strafmaatregelen tot 31 januari te verlengen.

Reden voor de voortzetting ervan is dat Rusland nog steeds doorgaat met het steunen van de pro-Russische separatisten in de zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ in Donetsk en Loehansk. Met de sancties wil Brussel druk blijven uitvoeren op Rusland en de pro-Russische seperatisten en dat zij zich houden aan het akkoord van Minsk. Daarin gaan de partijen onder meer akkoord met een staakt-het-vuren. De afspraken worden echter nog vaak geschonden, zowel door de separatisten als het Oekraïense leger. 

Rusland dreigt terug te slaan

De sancties die in juli vorig jaar werden ingevoerd, treffen de Russische financiële, militaire en energiesector. Rusland reageerde met een importstop van vooral voedselproducten uit de EU-landen. Vrijdag werden de sancties tegen de door Rusland geannexeerde regio de Krim met een jaar verlengd.

Rusland is niet te spreken over de verlenging en zegt te zullen terugslaan. ‘Rusland is niet begonnen, maar zolang de sancties blijven voortduren, zullen we handelen volgens het principe van wederkerigheid’, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov maandag op Belga. ‘Rusland beschouwt deze sancties ongefundeerd en onwettig.’

Vorige week werd duidelijk dat de economische crisis in Rusland meer gevolgen voor Europa heeft dan tot nog toe werd aangenomen. Volgens het Oostenrijkse onderzoeksinstituut voor Economie Wifo staan in Europa zo’n 2,5 miljoen banen op de tocht en loopt de economische schade mogelijk op tot 100 miljard euro.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Arianus 22 Juni 2015
"De afspraken worden echter nog vaak geschonden, zowel door de separatisten als het Oekrainse Leger". En dus straffen we Rusland.
Curly 25 Juni 2015
Daar gaat ie weer, nog langer boycot. En dan geeft ene meneer Koenders nog een extra duwtje, en zo blijft de ruzie tredmolen maar door draaien. De NAVO zal snel weer militair contact hebben met de Russen om ongelukken te voorkomen. Dit uitte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken onlangs in Brussel. ''Misschien kan hij zijn V-snaar n's nakijken of hij niet te warm loopt.''
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Tarweareaal stijgt niet, opnieuw tekorten?

Inside Granen

Tarweareaal stijgt niet, opnieuw tekorten?

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Nieuws Vlees

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Russische exportban zet kunstmestmarkt op scherp

Inside Kunstmest

Russische exportban zet kunstmestmarkt op scherp

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief