Nieuws Weer

'Droogte pakt financieel vaak gunstig uit'

16 Juli 2018

Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw, schat in dat de aardappeloogst dit jaar 20% tot 25% lager uitkomt, ten opzichte van oogst 2017. Voor individuele bedrijven is de situatie soms nijpend, begrijpt hij; vooral waar niet beregend kan worden. "Toch zijn droge jaren financieel gezien meestal de beste", reageert hij nuchter.

LTO Akkerbouw hield afgelopen week een vakgroepvergadering. Uiteraard werd ook de droogte besproken. "Hierbij kwam naar voren dat de aardappelopbrengst zo’n 20% tot 25% onder vorig jaar wordt ingeschat", aldus voorzitter Jaap van Wenum. "Daarbij moeten we een kanttekening plaatsen dat de opbrengsten van oogst 2017 zeer goed waren."

Geen hergroei verwacht
Een herhaling van vorig jaar, waarbij het uitgedroogde gewas de groei herpakte, zit er volgens Van Wenum niet meer in. De gewassen zijn te zwaar getroffen. "Vorig jaar stonden de aardappelen er nog vitaal op, waardoor er herstelgroei kwam. Dit jaar is dat niet de verwachting."

Een herhaling van vorig jaar is niet aannemelijk

Toch is de voorzitter, zelf akkerbouwer in Kootwijkerbroek, nuchter over de gevolgen. "De droge jaren zijn voor akkerbouwers in de regel financieel gezien de betere jaren. Uiteraard zijn er individuele gevallen waar de situatie nijpend is; meestal wanneer er niet beregend kan worden. Ook melkveehouders die krap in hun ruwvoer zitten, hebben een serieus probleem."

Belgische landbouwramp
In België windt belangenbehartiger Algemeen Boerensyndicaat (ABS) er geen doekjes om. Zij eisen van de Vlaamse landbouwminister Joke Schauvliege dat deze droge zomer als officiële landbouwramp wordt erkend. De droogte van april tot juli 2017 werd ook als ramp betiteld. Bedraagt de schade meer dan €1,24 miljoen, dan treedt het Landbouwrampenfonds in werking. Om in aanmerking te komen, moet de gemiddelde schade per dossier hoger dan €5.580 per bedrijf liggen. Veelal een lang proces.

In België zijn het vooral de opbrengsten van aardappelen en industriegroenten die naar verwachting lager uitvallen. Deze groeien in het westen van het land, waar de minste regen is gevallen. De levering van vroege fritesaardappelen wordt uitgesteld, vanwege een gebrek aan kilo’s. Van een tweede teelt als spinazie, sperziebonen en bloemkool komt niets terecht wanneer er niet beregend kan worden.

Gemengde gevoelens
De andere Belgische belangenbehartiger, Boerenbond, luidt de noodklok nog niet. Zij willen de oogst afwachten om de schade goed in te kunnen schatten. Het vraagt afnemers wel om rekening te houden met droogte bij de kwaliteitsbeoordeling en leveringsplicht.

In Nederland is er geen rampenfonds. Bedrijven moeten het hebben van hun Brede Weersverzekering. Daarvoor stelt de overheid dit jaar €13 miljoen beschikbaar. De bedrijven krijgen maximaal 65% van de premie vergoed. De schadedrempel bedraagt een opbrengstderving van minimaal 30%. "Ik ga het woord ramp niet in de mond nemen", aldus Van Wenum. "Iedereen gaat de gevolgen voelen, maar hierop volgen geen uitzonderlijke maatregelen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox