DCA Rentemarkt Pro

Stoplicht op groen of rood voor de Fed en de ECB?

2 Januari 2015 - Edin Mujagic

Inflatie uit de eurozone en de werkloosheid uit de Verenigde Staten kunnen de financiële markten volgende week in rep en roer brengen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar alle ogen op maandag op Duitsland gericht zullen zijn, verschuift het blikveld op dinsdag naar de Verenigde Staten. Daar wordt het nieuwe Amerikaanse parlement geïnstaleerd en wordt waarschijnlijk meteen een controversieel punt op de agenda gezet, dat voor toenemende politieke spanningen kan zorgen tussen de Republieken en de Democraten van President Barack Obama.

Beleggers zullen deze ontwikkelingen scherp volgen omdat die niet alleen de waarde van de dollar kunnen raken maar ook het beleid van de Fed kunnen beïnvloeden: bij politieke impasse is het bijvoorbeeld goed voor te stellen dat de Fed later dan geplaned op de rem zal gaan staan en de rente dus later zal verhogen. Een renteverhoging temidden van een politieke impasse zou de Amerikaanse economie namelijk kunnen beschadigen en dat is wat de Fed zeker niet wil riskeren.

Op woensdag moeten beleggers vervolgens hun aandacht over beide regio’s verdelen wanneer Eurostat bekend gaat maken hoe hoog de inflatie in de eurozone is geweest in december en wat de laatste ontwikkelingen op het gebied van werkloosheid zijn. Vooral het inflatiecijfer zal het ECB-beleid beïnvloeden. Niet dat de werkloosheid onbelangrijk is, maar die is hoog en dat is bekend en er is niemand die verwacht dat daar een schokkende ontwikkeling vandaan zal komen. Bij de prijzen kan dat wel gebeuren, zeker door de olieprijs die de afgelopen weken nog verder is gezakt.

In de middag (Europese tijd) is het dan wachten op de notulen van de laatste vergadering van het rentecomite van de Fed; daaruit kan men afleiden hoe sterk dat comite neigt naar renteverhogingen in de zomer van dit jaar of dat er maar weinig voor nodig zal zijn het moment van de eerste renteverhoging sinds 2006 uit te stellen.

Donderdag is dan een dag bij uitstek om de cijfers van de dagen ervoor nog eens goed tegen het licht te houden, aangezien er vandaag niet veel belangrijke economische gebeurtenissen op de agenda staan.

Vrijdag daarentegen brengt de klapper van de week met zich mee: de Amerikaanse overheid maakt bekend hoeveel nieuwe banen er in de VS in december bij zijn gekomen en hoe hoog de werkloosheid is. Analisten verwachten dat de werkloosheid, nu 5,8 procent, verder is gedaald waardoor de kans op een renteverhoging van de Fed medio dit jaar toeneemt. Bij tegenvallend cijfer zou die kans afnemen, met als gevolg een stijging van EUR/USD.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden