Grexit uit euro nabij

Nog zomervakantie met euro's in Griekenland?

17 Februari 2015 - Edin Mujagic

De Duitse delegatie had al hotelkamers geboekt in Brussel. Het zag er namelijk naar uit dat de tweede spoedvergadering over Griekenland, gisteren in Brussel, minstens zo lang zou duren als de eerste. Die nam 7 uur in beslag. De vergadering van gisteren begon om 15:00 en zou dus zomaar tot middennacht kunnen duren, zo werd gedacht.

Maar al snel bleken de geboekte kamers niet nodig te zijn. Al vrij snel ging de deur van de vergaderzaal open. De ministers van Financiën van de eurozone hadden niet lang nodig om te concluderen dat het allemaal geen zin had.

Door alle voorstellen consequent te weigeren speelt Griekenland in de eurozone hoog spel

De gesprekken tussen Griekenland en andere eurolanden zijn volledig mislukt. Het zwarte pieten begon meteen na de vergadering. De Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, die tevens de voorzitter is van de eurogroep (landen die de euro hebben) zei dat Griekenland stug weigerde de aanvraag voor noodhulp te verlengen. Dat is dé voorwaarde die de andere eurolanden stellen om Griekenland te blijven helpen. En daar zit wat in. Het land is in feite failliet maar gedraagt zich alsof er niets aan de hand is. Het is alsof iemand op de Eerste Hulp komt en daar blijft zitten in de wachtkamer om op elk hulpaanbod te antwoorden met dat er niets aan de hand is.

Griekenland weigerde de aanvraag te verlengen en daardoor was blijven vergaderen voor andere ministers zinloos. De Griekse minister van Financiën zei in zijn persconferentie na afloop dat hij met alle plezier het voorstel van de Europese Commissie wilde tekenen. Maar dat voorstel werd, volgens hem, op het laatste moment door Dijsselbloem van de tafel gehaald. Het alternatief, met daarin dus de aanvraag voor hulp voor nog eens een half jaar, vond zijn land onacceptabel.

Hoe nu verder? Jeroen Dijsselbloem zei dat de andere eurolanden graag weer om de tafel willen maar dat dat alleen zin heeft als Griekenland de genoemde aanvraag verlengt. Het land heeft tot en met vrijdag de tijd dat te doen.

Doet Athene dat niet, dan is het een kwestie van dagen voordat Griekenland door zijn geld heen raakt. De ECB zal ook de steun aan Griekse banken opschorten; die hulp kunnen ze alleen krijgen als Griekenland in behandeling is bij de Eerste Hulp van de eurozone. Maar als het land dat weigert, draait de ECB die noodvoorziening ook dicht. Wanneer de regering door zijn geld heen is en de banken in feite losgesneden worden van de eurozone, zal Griekenland formeel nog wel een euroland zijn, maar in feite dat niet meer zijn. Het is dan wachten totdat het land ook formeel uit de eurozone treedt.

Aangezien álle eurolanden aangeven Griekenland er het liefst bij te willen houden, is de kans groot dat in loop van deze week een nieuwe poging komt, wellicht door de staatshoofden van de eurolanden. Maar hoewel men Griekenland graag in de euro wil houden, zijn er ook duidelijke signalen dat zij dat niet tegen elke prijs bereid zijn te doen. Door alles te weigeren speelt Griekenland hoog spel; het land realiseert zich onvoldoende dat er voor de andere eurolanden een grens is tot hoe ver Griekenland kan gaan. Die grens is in zicht, zo niet al overschreden.

Deze week kunnen we behoorlijke en wilde bewegingen zien op de financiële markten door deze Griekse drama in Brussel. En wie al een vakantie geboekt heeft op een Grieks eiland kan er niet meer zeker van zijn dat hij daar met zijn euro’s kan betalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden