Houdt dollar in de gaten

Fed op weg naar renteverhogingen

9 Juli 2015 - Edin Mujagic

Een paar weken na elke vergadering van het rentecomité van de Fed, publiceert de Amerikaanse centrale bank de notulen van de bijeenkomst.

Tijdens de vergadering in juni zagen de leden van het comité de economie aantrekken waardoor een renteverhoging, de eerste sinds 2006, op zijn plaats zou zijn. De Fed-bestuurders zijn van plan de rente dit jaar twee keer te verhogen. Zoals ik onlangs uiteen heb gezet zou het niet verbazen als de rente in september en december word verhoogd.

Na het lezen van de notulen ben ik meer gesterkt in de verwachting dat de eerste renteverhoging in september zal komen. De Fed-bestuurders gaven namelijk aan dat ze, voordat ze de rente gaan verhogen, ‘meer bewijs willen zien dat de economische groei voldoende sterk is’.

Dit betekent dat de rente tijdens de vergadering later deze maand niet omhoog zal gaan. Immers, om ‘meer bewijs te zien’ is meer dan twee weken tijd voor nodig. Waarom de rente in juli niet verhoogd zal worden, heeft ook een andere oorzaak, zoals u eerder kon lezen.

De Fed houdt de situatie in de eurozone en Griekenland wel in de gaten. Mocht Griekenland uit de euro vertrekken dan zou EUR/USD als reactie erop scherp kunnen dalen. Als de koers structureel op een (veel) lager niveau zou komen, zou dat de Fed zorgen baren. Een sterkere dollar drukt de inflatie en economische groei omlaag terwijl de Fed beide juist verder wil zien oplopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden