Twee miljoen euro door AFM

Slordige ABN Amro krijgt boete in rentederivaten

23 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft ABN Amro een boete van twee miljoen euro opgelegd. De bank moet deze boete betalen, omdat zij onvoldoende gegevens heeft bijgehouden over de dienstverlening bij verstrekte rentederivaten aan ondernemers in het mkb. Daardoor kan de AFM niet onderzoeken of de werkzaamheden aansluiten bij de wensen van de klant en haar toezicht niet goed uitoefenen, meldt de autoriteit in een verklaring.

2

miljoen

euro aan bestuurlijke boete moet ABN Amro betalen

De AFM heeft wel kunnen constatereren dat ABN Amro de betrokken ondernemers hoogstwaarschijnlijk wel heeft geadviseerd. De bank heeft hiervan echter onvoldoende gegevens bijgehouden, zodat de autoriteit niet feitelijk kan vastellen of de klanten daadwerkelijk zijn geadviseerd over de rentederivaten. De wet schrijft voor dat bij het verlenen van beleggingsdiensten en het verrichten van beleggingsactiviteiten voldoende gegevens moeten worden bijgehouden om toezicht door de AFM mogelijk te maken, geeft de autoriteit aan.

Als beleggingsdiensten worden verleend, zoals het uitvoeren van orders voor rekening van de cliënt en adviseren, rust er een groot aantal zorgplichten op de beleggingsonderneming, verklaart de AFM. Op aandringen van de autoriteit voeren banken een individuele herbeoordeling uit van alle uitstaande rentederivaten bij mkb-ondernemingen. Het gaat om de banken die betrokken waren bij het onderzoek van de AFM naar de dienstverlening op het gebied van rentederivaten aan mkb-ondernemingen uit 2013.

Als klantdossiers onvolledig zijn, moeten gesprekken worden gevoerd met de betrokken cliënten. Als er echter wel sprake is van schade voor de klant en de bank kan op basis van het dossier niet vaststellen of dat te wijten is aan de bank of de klant, dan verwacht de AFM dat een passende oplossing aan de klant wordt geboden. De banken hebben toegezegd cliënten voor het einde van dit jaar waar nodig een passende oplossing aan te bieden. De AFM houdt toezicht op dit proces en op de uitkomsten daarvan, laat de autoriteit weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
JOGEELDI 24 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/rentemarkt/artikel/10866405/Slordige-ABN-Amro-krijgt-boete-in-rentederivaten]Slordige ABN Amro krijgt boete in rentederivaten[/url]
Het is te hopen dat de bank inziet wat de gevolgen voor de ondernemers is en dat de schade fatsoonlijk afgewikkelt wordt
desnoods onder lijding van Pieter Leasen
agrifiets 25 Oktober 2015
mooi zon boete de bank is van de belasting betaler rondpompen van geld dus
bij verkoop brengt de abn minder op door het weer slechtere imago
dit kost de belasting wel geld
arlo 9 Juli 2016
ik heb horen zeggen dat heel wat boeren bedrijven fajiet zijn of gaan door de handel in derivaten . in Denemarken en Nederland een vorm van oplichting ? zonder strafvervolging .
Farmer 20 December 2016
Ik heb veel grond moeten verkopen en heb net een executieverkoop kunnen voorkomen omdat de bank een gedeelte van de hypotheek niet meer wilde verlengen nadat ik in de problemen was gekomen door o.a te hoge rentes.
Hierdoor is mijn bedrijf niet meer levensvatbaar en had vorig jaar minder koeien waardoor ik nu minder fosfaatrechten krijg toebedeeld.
Die schade is zeker niet te verhalen...
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden