Inside: Rentemarkt

Deflatie in eurolanden mag eigenlijk niet zo heten

31 Maart 2016 - Edin Mujagic

Recente inflatiecijfers in het euroland zullen voor de ECB voldoende aanleiding zijn zijn monetaire beleid verder te verruimen of ermee te dreigen. Met alle gevolgen van dien voor de rentes in de muntunie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit cijfer is voor het bestuur van de ECB ongetwijfeld aanleiding om bij de volgende vergadering te overwegen het monetaire beleid verder te verruimen. Zoals ik meermaals heb betoogd, wil het ECB-bestuur maar wat graag dat beleid verder verruimen. De centrale bankiers grijpen elke gelegenheid aan dat te doen, ook als die gelegenheid er eigenlijk niet is.

En die is er niet als we naar de inflatie in het euroland in februari en maart kijken. We spreken van deflatie als de prijzen over een breed front en gedurende een lange tijd dalen. Aan beide voorwaarden wordt in het euroland bij lange na niet voldaan. De daling van het totale inflatiecijfer is zeker niet langdurig te noemen.

Eigenlijk is maar één component van inflatie gedaald, te weten prijzen voor energie

Bovendien daalt eigenlijk maar één component van inflatie, te weten energieprijzen. In maart daalde dat deel van het totale inflatiecijfer met 8,7 procent, nadat deze in februari met 8,1 procent was gedaald. Alle andere onderdelen van het inflatiecijfer stegen in prijs in maart, iets wat ze altijd hebben gedaan overigens. Zo is voedsel in maart 0,6 procent duurder geworden, net als goederen (een stijging van 0,7 procent) en de diensten (+1,3 procent).

Als we bedenken dat de dienstensector circa 70 procent van onze moderne economieën vormt en dat de consument ongeveer 70 procent van zijn geld aan diensten uitgeeft, dan is het wel erg vreemd te spreken van deflatie.

Hoe komt het dan dat het inflatiecijfer toch voor de tweede maand achter elkaar negatief is? Dat heeft dus alles te maken met de eerder genoemde energieprijzen. Aangezien het energiecomponent in het totale inflatiecijfer nogal zwaar weegt, trekt dat deelcijfer de hele index omlaag. Maar dat is dus géén deflatie!

Niet dat de ECB daarom dit cijfer en dat van februari negeert. Zoals gezegd, wil de bank simpelweg zijn beleid verder verruimen. Daar komt bij dat de dollar de laatste dagen iets is verzwakt (de euro is dus sterker geworden). Iets wat structurele trekken kan krijgen, nu de Fed alweer duidelijk heeft gemaakt dat de officiële rente bij lange na niet zo snel en sterk wordt verhoogd als dat de markt verwacht (meer daarover morgen in een nieuwe rentevideo).

Aan de conclusie met betrekking tot de rentes in het euroland verandert er voorlopig niets: die blijven laag met de neiging verder te zakken.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden