Bedrijfsleven bezorgd

Kredietrisico's in Oost-Europa stijgen door late betalingen

19 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel de economie in Oost-Europa dit jaar volgens de prognoses met 1,1 procent groeit, worden steeds meer bedrijven in dit deel van de EU geconfronteerd met een verslechtering van de liquiditeits-positie. Dit komt doordat buitenlandse afnemers veel later of helemaal niet betalen.

Dat blijkt uit de Betalingsbarometer voor Oost-Europa van kredietverzekeraar Atradius. Uit het onderzoek blijkt dat zo'n 20 procent van de bedrijven in Oost-Europa zich zorgen maakt over hun cashflow, in vergelijking met 16 procent in West-Europa. Dit wordt veroorzaakt door hogere kredietrisico's als gevolg van uitblijvende betalingen door buitenlandse zakelijke klanten.

40,8

procent

buitenlandse facturen niet op tijd betaald

De gemiddelde totale waarde van buitenlandse facturen die op de vervaldatum nog niet betaald waren, steeg met 19 procent tot 40,8 procent (vanaf 34,2 procent vorig jaar). De gemiddelde waarde van achterstallige binnenlandse rekeningen steeg met 9 procent naar 45 procent (vanaf 41,2 procent vorig jaar).

Deze ontwikkeling kan volgens Atradius een negatief effect hebben op de liquiditeitspositie van bedrijven in de regio. Zo'n 20 procent van de bedrijven in Oost-Europa zegt hierover bezorgd te zijn, met de hoogste percentages in Turkije (33 procent) en Polen (27 procent).

De toename van de kredietrisico's van buitenlandse handelspartners in Oost-Europa zorgt voor een domino-effect in de toeleveringsketen. Ongeveer 30 procent van de bedrijven in de regio - ten opzichte van 25 procent in West-Europa - betaalde de eigen toeleveranciers te laat, omdat zij niet op tijd werden betaald door hun klanten. 11 procent van de ondernemers - in vergelijking met 7,6 procent in West-Europa - zei dat te late betalingen van afnemers de groei van hun bedrijf in de weg staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden