Van Dam pleit voor nieuw GLB

Nog meer inkomenssteun naar groen en innovatie

23 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Veel agrarische ondernemers hebben net de Gecombineerde Opgave voor dit jaar hebben ingevuld, waarbij de overstap is gemaakt naar betalingsrechten. In de EU wordt echter al weer nagedacht over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor na 2020.

Er moet een voedselsysteem komen dat eerlijker is voor de boer

Als het aan Martijn van Dam, staatssecretaris van Landbouw,  ligt, gaat daarbij de toekenning van de landbouwsteun opnieuw op de kop. Hij pleit voor een nieuw systeem waarbij minder geld als directe inkomensteun aan de agrarische ondernemers wordt uitgekeerd. In plaats daarvan moeten agrarische ondernemers om steun te krijgen meer prestaties leveren voor maat-schappelijke opgaven, innovatie en verbreding van de vergroening naar klimaatdoelen.

Tenminste, dit gaat Van Dam eind deze maand voorstellen op de informele raad van Europese landbouwministers. Daar wordt voor het eerst over het GLB gesproken na het jaar 2020. Volgens Van Dam is de verschuiving noodzakelijk met het oog op de groeiende wereldpopulatie, de klimaatverandering en de uitputting van hulpbronnen, zo schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. 

Verder wil Van Dam het gesprek aangaan over de marktoriëntatie van de landbouwsector en de rol van het landbouwbeleid in de opvang van crises in de landbouw. 

Volgens de staatssecretaris moet 'een voedselsysteem komen dat eerlijker is voor de boer, transparanter voor de consument en natuurlijker voor de overbelaste aarde die een groeiende wereldbevolking van voedsel moet voorzien. Hier is een grote rol weggelegd voor innovatie. Zo zijn nieuwe en efficiënte irrigatietechnieken zowel beter voor het milieu als kostenbesparend voor de boer. Een dergelijk voedselbeleid kan de concurrentiekracht van de landbouw in Europa vergroten.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
peter 23 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/finance/artikel/10869841/Nog-meer-inkomenssteun-naar-groen-en-innovatie]Nog meer inkomenssteun naar groen en innovatie[/url]
Die van Dam wat een vies mannetje.
boeren minder geld KRIJGEN voor te WERKEN (eerlijke boterham). Dan moeten ministers ,zoals van Dam ook minder geld KRIJGEN (is ook vorm van subsidie) voor het NIET hard genoeg WERKEN als politici!!! ,,,,,, anders liep het beleid niet keer op keer achter de feiten aan!!!!!
Haven 23 Mei 2016
Hier meer eisen stellen dan elders in de wereld en dan de grenzen open (TTIP) het is mij niet duidelijk hoe dat onze concurentie positie versterkt
boerin 23 Mei 2016
van Dam kent of wil de geschiedenis niet kennen. Hoe en waarom zijn de toeslagrechten in het leven geroepen.
hanso. 23 Mei 2016
het is ALLEEN voorstelbaar indien de prijzen voor de boerenproducten een fatsoenlijk niveau halen...En probeer die grote inkopers maar eens tot een realistische orde te roepen !!!
tinus 23 Mei 2016
bijna nog erger als brinkhorst met zijn kennisbonnen....hopen dattie binnenkort ergens over struikelt en van het pvda-ganzenbord valt
Abonnee
pootaardappel 23 Mei 2016
Ok, het is dus de bedoeling dat er nog meer ambtenaren reken aan het ons toegekende geld om dat zelfde geld bij hun in de la te krijgen. Ik stel voor om het gehele subsidie systeem af te kappen en een eerlijke prijs te gaan geven aan ons die de aardbol stofferen met zoveel groen wat zuurstof produceert en ons voorziet van voedsel. Al dat geschuif met geld geeft ons iedere handeling weer minder muntjes en meer regeltjes. Regeltjes om kortingen toe te kunnen passen als er onverhoopt iets mis gaat.
jos 23 Mei 2016
zo gauw mogelijk van de man af zien te komen hij zit er niet voor de boeren of het boereninkomen
poldes 23 Mei 2016
toeslagrechten afschaften en meer verplichten aan groen te doen.
Dit is niet inkomens niveleren.
Eerst onmisbare toeslagregten afschaffen en de niets opbrengende vergroeningskosten de boer laten betalen; dit is dan heel gewoon nog erger als nu.
Ja wij zijn de primaire producenten, en daar moeten ze het van hebben . weghalen.
zijn wij nog van deze maatschapij ?
zeeuw 24 Mei 2016
Verplicht 10% groenebraak in heel Europa en een aardappel en uienteelt verplicht minimaal 1 op 5.
Dat is de manier volgens mij.
Is voor een heleboel dingen goed.
De voedselprijzen worden al jaren kunstmatig laag gehouden, voedselveiligheid is voor de wereldleiders de beschikbaarheid van goedkoop voedsel.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden