Inside: Rentemarkt

Economisch herstel VS krijgt keiharde koude douche

3 Juni 2016 - Edin Mujagic

Vrijdag viel er in Amerika waarschijnlijk een ijzige stilte. Een keiharde koude douche kregen de analisten te verwerken. Waardoor en wat de gevolgen zijn schetst een analyse van Boerenbusiness Rente.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Marktvorsers gingen uit van 160.000 banen. De meest pessimistische onder hen had nog steeds 90.000 nieuwe banen in mei in zijn spread sheet staan. Toen het Amerikaanse bureau voor de statistiek echter bekend maakte hoeveel nieuwe banen erbij zijn gekomen in de VS in mei, viel er op de markten waarschijnlijk kort een ijzige stilte. Stilte uit ongeloof.

Laagste aantal in bijna zes jaar tijd

'Gaat het hier om een typo', dachten analisten wellicht. Want wat bleek? 'De Amerikaanse bedrijven hebben in mei slechts 38.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat is het laagste aantal in bijna zes jaar tijd.' In april kwamen er al minder nieuwe banen bij dan voorzien was. Vrijdag bleek dat het nog minder is dan eerder werd gemeld; in maart en april zijn er 59.000 minder nieuwe banen bijgekomen dan eerder werd bericht.

Naar aanleiding van het aprilcijfer schreef ik dat dit een eerste aanwijzing kan zijn voor een afkoelende Amerikaanse arbeidsmarkt. Met het meicijfer in de hand is de enige mogelijke conclusie dat het niet goed gaat met de arbeidsmarkt in de VS. Die ligt in coma.

Het is nu zeker dat de Fed de officiële rente in juni niet gaat verhogen, zoals ik al had verwacht. Minder nieuwe banen geeft aan dat de onderliggende economische groei zwak is maar belooft ook niet veel goeds voor de economische groei de komende maanden. Immers, weinig nieuwe banen betekent meer pessimisme en minder grote kans dat de Amerikaanse huishoudens hun consumptie zullen opvoeren, wat op zijn beurt het economisch herstel in gevaar brengt en de kans op stijgende inflatie, wat de Fed graag wil zien, fors verlaagt.

In mijn ogen neemt hierdoor de kans toe dat de Fed de rente de rest van dit jaar laag zal houden. De centrale bank heeft de afgelopen maanden steeds gezegd dat die de arbeidsmarkt zag aantrekken. Dat daar nu een streep doorheen kan, zal hard aankomen bij de Fed.

Dit vergroot overigens wel de kans op nieuwe maatregelen van de ECB. Als het erop lijkt dat de economische groei in de VS minder wordt, dan is dat slecht nieuws voor de economische groei én inflatievooruitzichten in de eurozone, onder meer omdat de kans toeneemt dat EUR/USD onder neerwaartse druk zal komen. Dat zou de export uit het euroland duurder maken in het buitenland, en zo de groei raken, én de import, uitgedrukt in euro, goedkoper maken, wat de inflatie omlaag zou drukken. Beide zijn zaken die de ECB onwenselijk vindt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden