Agrifoto

Nieuws Droogte

Neerslagtekort hindernis voor beregenen in Zeeland

27 Mei 2020 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Het huidige neerslagtekort is nog nooit zo groot geweest in deze tijd van het jaar. Dat blijkt uit de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) van vandaag. Ondertussen gelden nieuwe beregeningsverboden.

Sinds medio maart is het overwegend droog. Hierdoor zijn de grondwaterstanden laag, met name op de hoge zandgronden. Bovendien wordt een verdere daling van de wateraanvoer via de rivieren verwacht in de komende weken. LCW spreekt daarom van een dreigend watertekort.

Laag tot zeer laag
De effecten van de droogte zijn vooral merkbaar in de landbouw in Oost- en Zuid-Nederland. De grondwaterstanden zijn daar laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. Aanvoer van rivierwater naar deze gebieden is niet mogelijk, waardoor lokaal watergangen droogvallen. Ook wordt in de komende 14 dagen nauwelijks tot geen neerslag verwacht.

Voor de gewassen op het land is het al langdurig droog. Daar waar voldoende beregend kan worden levert dat nog geen problemen. Waar dat niet kan, komt de gewasgroei onder druk te staan. Dit is metname het geval in Zeeland en in Zuid-Limburg. Ook op de hogere zand- en dalgronden vermindert de groeikracht van gewassen.

Niet beregenen in Zeeland
In een groot deel van Oost- en Zuid-Nederland geldt een algeheel ontrekkingsverbod uit oppervlaktewater. In Zeeland is dat nog niet het geval, maar toch mag hier volgens de watervergunning geen water meer uit sloten onttrokken worden voor beregening. Na 2 maanden zonder noemenswaardige neerslag zijn de waterpeilen in Zeeland namelijk bijna overal gezakt tot of onder het zomerpeil. Ook de voorraad grondwater is beperkt en dus moet er volgens het waterschap Scheldestromen spaarzaam mee omgegaan worden.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
HM 28 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10887477/neerslagtekort-hindernis-voor-beregenen-in-zeeland]Neerslagtekort hindernis voor beregenen in Zeeland[/url]
1 groot drama , kavels waar niets wil kiemen.
Catastrofe voor de boeren daar en hoop dat het waterschap eindelijk eens actie gaat ondernemen om meer zoetwater op de eilanden te krijgen.
In deze tijd dat Europa met miljarden rondstrooid moet hier toch ook wel wat voor wezen lijkt mij.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden