Achtergrond Handelsverdrag

'Farm to Fork' schiet VS in verkeerde keelgat

1 Augustus 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

Tijdens een handelsoverleg tussen EU-landbouwcommissaris  Janusz Wojciechowski en de Amerikaanse landbouwminister Sony Perdue heeft laatstgenoemde aangegeven het belangrijk te vinden dat er in het handelsverdrag vrijhandel voor landbouwproducten van Amerika naar Europa mogelijk moet zijn. De Europese 'Farm to Fork-strategy' vindt hij maar onzin. 

De Amerikaanse overheid heeft meermaals aangegeven dat de handel in agrarische producten onderdeel moet zijn tijdens de onderhandelingen over het handelsverdrag tussen de EU en de VS. Europese raadsleden zien dit niet zitten en zien de gesprekken liever over industriële producten gaan.

Europa is de op 1 na grootste importpartner van de VS. In totaal importeert de VS voor $24.4 miljard aan Europese producten, terwijl Europa maar voor $11.6 miljard aan Amerikaanse producten binnenhaalt. De Amerikaanse overheid wil nu dat Europa meer producten vanuit de VS importeert, om het handelsoverschot meer af te stemmen. Iets waar president Donald Trump ook bij deals met andere landen op hamert. 

Voedselveiligheid staat voorop 
In Europa staat voedselveiligheid voorop. Om dit te bewaken wil de EU geen 'hormoonvlees' en genetisch gemodificeerde groenten importeren vanuit de VS. Deze producten voldoen niet aan de hoge voedselveiligheidseisen van Europa. Volgens de Amerikaanse regering is dit onzin, de producten zijn gewoon veilig. Zij vinden dat Europa de keuze aan de inwoners moet overlaten of ze deze producten wel of niet willen kopen.

Perdue schiet ook de 'Farm to Fork' strategie van zijn Europese collega's af. Volgens de minister is het onnodig dat de producten geweerd worden omdat we in Europa alles zo dicht mogelijk bij huis willen houden. Wojciechowski laat ondanks het tegengas weten dit wel een belangrijke strategie te vinden, zeker nu het coronavirus de hele voedselketen heeft weten te treffen. Volgens de EU-minister laat de coronapandemie zien dat het belangrijk is om je voedsel zo dicht mogelijk bij huis te houden, anders was het nu niet mogelijk om benodigde producten die we overzees importeren binnen te halen.

Farm to Fork brengt productie in gevaar
Volgens de Perdue vergeet Europa de 'Farm' in Farm to Fork. Volgens hem brengt deze aanpak de productie in gevaar en onderdrukt het de innovatie. In de innovatieagenda van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) wordt aangekondigd dat de VS haar landbouwproductie met 40% wil opschroeven, terwijl ze de milieu-impact tegen 2050 willen halveren.

Perdue ziet liever dat Europa ook die kant op gaat. Maar waar Europa met haar Farm-to-Frok strategie juist het gebruik van kunstmest, antibiotica, en gewasbeschermingsmiddelen wil terugdringen, draait de Amerikaanse landbouw op genetische manipulatie (GMO) en grootschalige en gemechaniseerde productie, ondersteund door kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
jk 2 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10888570/farm-to-fork-schiet-vs-in-verkeerde-keelgat]'Farm to Fork' schiet VS in verkeerde keelgat[/url]
alhoewel ik de farm to fork niet zie zitten, ben ik wel blij dat de Eu de Amerikaanse voedselmeuk niet wil hebben.
Abonnee
Kjol 2 Augustus 2020
We weten allemaal wat ons in de EU te wachten staat, het voorproefje daarvan ondergaan we in NL nu al. Inderdaad wordt de Farm compleet vergeten, het hele prutsbeleid komt uit de koker van losgeslagen bureauridders die van toeten noch blazen weten.
hans 2 Augustus 2020
jk schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10888570/farm-to-fork-schiet-vs-in-verkeerde-keelgat]'Farm to Fork' schiet VS in verkeerde keelgat[/url]
alhoewel ik de farm to fork niet zie zitten, ben ik wel blij dat de Eu de Amerikaanse voedselmeuk niet wil hebben.
De EU????

Volgens mij hebben zij reeds ingestemd met CETA en Mercosur, wegen die de VS al zullen aangrijpen om hun meuk hier te droppen.

Slechts "Europese raadsleden zien dit niet zitten", zoals in artikel hierboven, zullen de bui niet keren.

Slecht Cofid beleid met desastreuse economische gevolgen zal de deal wel snel beklinken! (Never waiste a (fixed) good crisis!)
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden