Shutterstock

Nieuws Wetsvoorstel Schouten

Boer krijgt meer te vertellen op markt

20 November 2020 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Boeren en tuinders krijgen meer te vertellen op de agrarische markt. Tenminste, dat beoogt landbouwminister Carola Schouten met een nieuwe wet die ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het eenzijdig wijzigen door de afnemer van de leveringsvoorwaarden? Dat kan straks niet meer.

Dat meldt het ministerie van Landbouw in een verklaring. Het Wetsvoorstel oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen moet de positie van de boer in de voedselketen versterken. Want boeren en tuinders hebben een zwakkere onderhandelingspositie tegenover grote en geconcentreerde marktpartijen in de keten. Zij kunnen daardoor bijvoorbeeld makkelijk onder druk worden gezet om kortingen te accepteren, zo motiveert het ministerie van Landbouw.

Het wetsvoorstel gaat 16 handelspraktijken verbieden waarmee boeren, tuinders, maar ook vissers en andere leveranciers van landbouw- en voedingsproducten (zoals vleesverwerkers, zuivelfabrieken en groothandelaren die leveren aan detailhandel) wel eens te maken hebben. Voorbeelden van zulke oneerlijke handelspraktijken die volgens de wet straks worden verboden zijn het op korte termijn annuleren van levering van bederfelijke producten door de afnemer en het eenzijdig wijzigen van de leveringsvoorwaarden door de afnemer (zoals volume, kwaliteitsnormen of prijzen).

Voedselleveranciers kunnen straks oneerlijke handelspraktijken aan de kaak te stellen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook biedt het wetsvoorstel de minister van LNV de mogelijkheid om een laagdrempelige geschillencommissie aan te wijzen, meldt het ministerie. De wet moet uiterlijk 1 november 2021 in werking treden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
A. J. van Woerkom 23 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890137/boer-krijgt-meer-te-vertellen-op-markt]Boer krijgt meer te vertellen op markt[/url]
Zou graag zien welke 16 handelspraktijken het behelst.

Om meer te vertellen te krijgen op de markt zal er nog al wat moeten veranderen, misschien bij de boeren zelf ook.

De markt moet anders georganiseerd worden anders blijft het dweilen met de kraan open.

Er zijn twee partijen belangrijk en dat zijn de consument en de producen en de markt moet faciliterend zijn. Nu zijn beide faciliterend voor de markt en dat moet tot nadenken aanzetten.

Waar is wat fout gegaan en hoe keren we het tij en wie hebben we daarbij nodig?
Abonnee
Kjol 23 November 2020
Afnemer zal met deze wet idd een leverancier zijn zin een keertje geven, vergeet echter maar dat je de volgende keer weer zijn leverancier mag zijn....voor jou een ander.
Roy 23 November 2020
idd Kjol, allemaal symboolpolitiek waar niemand wat aan heeft. Schouten heeft niets voor de boer gedaan. Stikstofonzin en de natuurlobby haar zin geven daarentegen is wel gelukt.
Vb 23 November 2020
De boer faciliteerd het verdienmodel voor de gehele agrosector.
De faalkosten (oplopend tot een negatieve marge van soms wel -70%)van de gehele keten worden door geschoven naar de boer. Daarom verdient een boer gemiddeld genomen te weinig.

De reden waarom andere partijen wel goed verdienen en zelfs bij de aller rijkste van ons land behoren heeft dezelfde reden als waarom boeren te weinig verdienen, ze kunnen hun faalkosten doorschuiven, naar de boer.

Wanneer de boer alleen op hoefde te draaien voor zijn eigen faalkosten dan zou het verdienmodel al goed zijn.
Abonnee
A. J. van Woerkom 24 November 2020
Wat ik zo jammer vind? We weten goed aan te geven wat er mis is met het huidige systeem maar waar zijn de mensen die mogelijkheden zien het systeem te kantelen?

Mensen niet denken vanuit onmogelijkheden maar denken vanuit kansen, kom op.
Postma 24 November 2020
Klopt van Woerkom en vb, je ziet hetzelfde probleem steeds terugkomen. De boer betaald de kosten van de missers in de keten. Zelfs wanneer boeren op contractbasis werken worden de contracten open gebroken dus dat lijkt ook al geen oplossing meer.

Onze ketenpartners werken met een verdienmodel dat werkt op basis van volume (massa is kassa) waarbij de faalkosten naar de boer geschrobt worden.

Voor de boer geldt door minder massa meer kassa, vraag en aanbod. Deze twee zaken bijten elkaar, de belangen zijn tegengesteld.

Het probleem is dat de varkenscyclus die we vroeger hadden niet meer bestaat. Boeren laten zich naast een bancaire financiering bij moeilijkheden financieren door toeleveranciers en afnemers waardoor deze toeleveranciers en afnemers hun verdien volume instand houden. Voor de boer betekent dit vaak lage prijzen.

In de varkenssector gaan de warme sanering en de stoppersregeling een corrigerend effect brengen op het uitblijven van de varkenscyclus. Boeren die hun bedrijf niet konden verkopen door gebrek aan toekomstperspectief bij kopers of op eigen kracht beëindigen, vinden nu een uitweg. Voor de blijvers is dit positief er komt meer ruimte op de mestmarkt en toeleveranciers en afnemers zullen aantrekkelijker moeten aan bieden om voldoende volume te behouden, zei zullen uit hun luie stoel moeten komen.

Gezien de verkiezingsprogramma's zullen er nog vele opkoopregelingen volgen het verschil met de klassieke varkenscyclus is dat de productie die wegvalt bij opkoopregelingen permanent verdwijnt.
24 November 2020
De Nederlandse agrosector investeerd het geld en de kennis verdient en opgedaan bij de Nederlandse boer bij onze concurrenten in het buitenland en in onze buitenlandse afzetmarkten, we financieren door deze bedrijven onze concurrenten in het buitenland, daar waar geen strenge wet en regelgeving geldt.

Het investeren wordt voornamelijk gedaan door de kapitaalkrachtige Nederlandse perifirie (voorbeeld, google: Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Rusland)

Productie opstarten en groter maken bij onze concurrenten in het buitenland daar waar geen strenge wet en regelgeving geldt. Initiators van deze praktijken laten de kaars van de boer aan twee kanten branden. (Zie onderstaande link)


https://www.agroberichtenbuitenland.nl/actueel/nieuws/2018/12/21/boomkwekerij-fleuren-ziet-afzetkansen-in-kazachstan
Abonnee
Kjol 24 November 2020
schreef:
Kijk maar naar Canada, daar zijn de frites aardappel telers verenigd en werken zeer direct samen met de industrie wat een leuke stabiele inkomstenstroom oplevert. Verder zijn er daar geen vrije telers, ook op het gebied van tafelaardappels is het streng (door de overheid) gereguleerd en mag je niet zomaar een hoekje groter dan je achtertuin volzetten met aardappels. Zonder aangesloten te zijn en geen contract blijven alle deuren gesloten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden