Eigen foto

Nieuws Biologisch

Minder overstappers naar biologische landbouw

21 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Het areaal biologische landbouw is in 2020 5,9% toegenomen naar 79.664 hectare, blijkt uit de cijfers van Skal Biocontrole. Toch schakelden afgelopen jaar minder boeren om naar biologisch dan in 2019. De groei in areaal komt dan ook voornamelijk voor rekening van bestaande gecertificeerde biologische bedrijven.

In 2020 hebben 96 agrarische bedrijven de overstap naar biologisch gemaakt. Dat is 22% minder dan in 2019 toen 124 bedrijven omschakelden. Het is voor het zesde jaar op rij dat minder boeren kiezen voor biologisch. De daling wordt niet alleen veroorzaakt door onzekerheid over het landbouwbeleid in Nederland. Ook de achterblijvende vraag naar biologische producten speelt een belangrijke rol.

Kleine markt
Het marktaandeel van biologische producten in Nederland blijft met 3,2% klein. "Als meer consumenten biologisch kopen, zijn er genoeg boeren die de overstap willen maken. Het zijn immers ondernemers die naar kansen kijken", zegt Michaël Wilde, directeur van Bionext. "Het is belangrijk dat we meer vraag naar biologische producten creëren. Bionext heeft bijvoorbeeld samen met Coop in 2 supermarkten een proef gedaan. Door kleine aanpassingen, zoals een andere inrichting van het schap, nam de verkoop van biologische zuivel met 40% toe."

In de meeste agrarische sectoren neemt het aantal bedrijven af, onder andere  door een onzeker toekomstbeeld en onzekerheid over het landbouwbeleid. De biologische sector is een uitzondering. Hier komen er nog steeds nieuwe bedrijven bij en groeit het areaal.

De bedrijfsresultaten van biologische landbouwbedrijven zijn over het algemeen hoger dan bij gangbare bedrijven. "In het verleden is nog weleens de fout gemaakt boeren te stimuleren om over te schakelen naar biologisch, zonder te kijken of er ook vraag is naar de producten", aldus Wilde. "We moeten nu vooral de markt stimuleren en ook kansen voor bijvoorbeeld export naar Duitsland en Frankrijk ontwikkelen. Het omschakelingstraject van gangbaar naar biologisch is kostbaar en niet voor iedere boer haalbaar. Als de afzet van de biologische producten op orde is, kan de overheid boeren ondersteunen die de omschakeling wel willen, maar niet kunnen maken vanwege de financiële situatie."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Joop 21 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10890724/minder-overstappers-naar-biologische-landbouw]Minder overstappers naar biologische landbouw[/url]
Supermarkten maken verlies op de verkoop van Biologische produkten. De consument heeft er gewoon niet genoeg voor over. Het verlies word gecompenseerd met de verkoop van gangbaar. Zonder gangbaar heeft de biologische landbouw helemaal geen bestaansrecht.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden