Shutterstock

Nieuws Stikstof

Rabbinge: 'Krimp veestapel als doel ontzettend stom'

5 April 2021 - Linda van Eekeres - 6 reacties

De stikstofuitstoot kan in 2030 met 70% zijn verminderd, ook zonder gedwongen inkrimping van de veestapel. Dat stelt Rudy Rabbinge, emeritus hoogleraar, oud-senator en lid van de Commissie Remkes in een vraaggesprek met Boerenbusiness. Het sluiten van agrarische bedrijven kost veel geld en levert volgens Rabbinge weinig emissiereductie op. "Inkrimping van de veestapel als doel is ontzettend stom."

Recente verkenningen die het nieuwe kabinet houvast moeten bieden voor het stikstofbeleid, stellen dat technieken als scheiding van mest en urine nog niet rendabel zijn en de ontwikkelingen niet snel genoeg gaan. Stevig inkrimpen van de rundveestapel is volgens de rapporten dan ook onvermijdbaar.

Hoe beoordeelt u de strekking van deze verkenningen?
"Dat is volstrekte nonsens. Als je er beleid op inzet en bereid bent mede te investeren, kan het heel snel gaan. Ik ben ervan overtuigd dat er zo voor 2030 minimaal 70% reductie van stikstofuitstoot kan zijn. In de akkerbouw maken ze al grote stappen. Emissievrije akkerbouw wordt nu al her en der bedreven. Voor de melkveehouderij vergt het investeringen. Je moet gewoon naar systemen toe waarbij emissie wordt vermeden. De oplossing moet je vooral zoeken in de stallen, maar ook in de hele bedrijfsvoering. Waar koeien op stal staan, moet je mest scheiden in een vaste en vloeibare fase. De vaste fase kun je vroeger uitrijden, urine later in april, mei. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat het werkt, maar je moet naar voorlopers kijken. Alleen de voorlopers houden bijvoorbeeld luchtwassers goed bij. Die doen het heel goed."

Speciale vloersystemen die mest en urine scheiden zijn heel duur. Wie moet dat betalen?
"Dat kost zo'n 1.000 euro per koe. 250 koeien betekent een investering van 250.000 euro. De helft kunnen boeren betalen, de andere helft de overheid. Je kunt ook zeggen: banken moeten ook bijdragen, omdat die mede schuldig zijn aan alle dingen die hebben plaatsgevonden. Ze doen wel alsof niet, maar ze hebben hierin maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar de schuldvraag is minder belangrijk dan de oplossing."

Is krimp van de veestapel dan helemaal niet nodig?
"Ik sluit autonome krimp, zoals het afgelopen jaren heeft plaatsgevonden niet uit. In de afgelopen 30 jaar is het aantal varkens en melkkoeien met 30% afgenomen. Van 2,4 miljoen zijn we naar 1,6 miljoen koeien gegaan, vooral door productiviteitsontwikkeling. Voorlopig is er nog ruimte voor ontwikkeling."

"De maatregelen die nu verkondigd worden zijn niet doelmatig en doeltreffend. De aanpak die vorig jaar door Commissie-Remkes is gepresenteerd, is de beste: evenwichtig, voor iedere sector, ook voor de luchtvaart en mobiliteit. Stikstofoxide-uitstoot van de industrie komt vaak in de hogere luchtlagen. De ammoniak-uitstoot komt voornamelijk van de melkveehouderij. In het verleden vooral uit de intensieve veehouderij, nu voor 70% uit de melkveehouderij en 25 procent uit de akkerbouw. Je kunt een gering aantal agrarische bedrijven sluiten, maar dat kost heel veel geld en levert qua emissie weinig op."

Wat levert dan wel veel reductie van stikstofuitstoot op?
"Een Minas 2.0 (de door de Commissie-Remkes geopperde Afrekenbare Stoffenbalans, red.) kan een voortzetting betekenen van de emmissiereductie. Minas (Mineralen Aangiftesysteem) is geïntroduceerd in de jaren '90. Dat heeft heel goed gefunctioneerd. Tot Minas in 2006 werd afgeschaft, is de stikstofemissie gedaald. Daarbij werd niets door de overheid voorgeschreven, maar werden ondernemers alleen afgerekend op resultaat. Een heffing op overschot. Zorg dat je meet, dat kan ook heel goed. Je wordt beloond als je het goed regelt. Minas werd op bedrijfsniveau afgerekend, niet per hectare, daardoor werd het fraudegevoelig. Het moet met metingen worden uitgevoerd, zodat fraude kan worden tegengegaan. In plaats van dat aan te passen, is het hele systeem afgeschaft en is er helemaal op middelenaanpak overgeschakeld. Daar is PAS (Programma Aanpak Stikstof) het gevolg van. 60, 70% van de reductie heeft plaatsgevonden met het Minas-systeem. Dat het niet is vervolgd, heeft tot inefficiency en veel irritatie bij de boer geleid. In het verleden was er verzet tegen Minas, maar nu willen vrijwel alle boeren het."

De partij waarvoor u senator en Statenlid was, de PvdA is ook voorstander van inkrimping van de veestapel en een omslag naar natuurinclusieve kringlooplandbouw. Hoe kijkt u daar tegenaan?
"Dat vind ik ontzettend stom. Maar goed, daar kan ik niet veel aan doen. Ik ga wel de nieuwe landbouwwoordvoerder (Joris Thijssen red.) er op aanspreken. Met Minas 2.0, gecombineerd met autonome krimp is gedwongen sluiting niet nodig. Inkrimping van de veestapel als doel is ontzettend stom. Ik hoop dat het nieuwe kabinet daar gevoelig voor is. Ik heb de indruk dat D66-lijsttrekker Sigrid Kaag dat ook wel weet, maar als De Groot zijn zin krijgt… Het aantal dieren is het doel geworden, omdat de grachtengordel dat bepaalt. Die willen Ot en Sien-landbouw."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
krud 5 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891695/rabbinge-krimp-veestapel-als-doel-ontzettend-stom]Rabbinge: 'Krimp veestapel als doel ontzettend stom'[/url]
Ot en Sien!!!!
dan moet de burger/consument ook terug!
5 April 2021
In de varkenshouderij zien we de eerste effecten van de recente vrijwillige opkoop al. De blijvers ervaren meer financiële ruimte door meer vraag dan aanbod voor biggen (hogere prijzen) en meer ruimte op de mestmarkt. Het is weer heerlijk ondernemen. De verruiming van de financiële ruimte zal op den duur vanzelf leiden tot meer innovaties.

Ook de stoppers die moeite hadden om hun bedrijf te verkopen door het gebrek aan kopers/bedrijfsopvolgers, konden op een sociale manier hun bedrijf beëindigen.
Abonnee
Kjol 6 April 2021
Het gaat ze om meerdere doelen beste Rabbinge, stikstof is eentje van...
ruud hendriks 6 April 2021
In de jaren 80 werden de problemen rond stikstof erkend. Vanaf de jaren 90 wordt gewerkt aan vermindering van uitstoot c.q. verliezen van stikstof. In 30 jaren tijd is daardoor een procent of 60 gereduceerd, maar die reductie is al een aantal jaren tot stilstand gekomen. Sterker nog, is zelfs wat dalend..
Ik snap niet hoe Rabbinge in de komende paar jaren nog 70% ten opzichte van nu verwacht te kunnen minderen. 70% van de nog 40% resterende verliezen reduceren is nog 28% extra te realiseren ten opzichte van waar we nu staan, terwijl we al een aantal jaren tot stilstand zijn gekomen en het onderzoek op dit vlak wel gewoon door is gegaan.
Rabbinge wil met andere woorden in 2030 op 88% reductie zitten t.o.v. begin '90. Dat heel optimistisch maar wellicht ook een beetje naïef blijven hangen in het mantra dat technologie het wel oplost?
ruud hendriks 6 April 2021
Van 2,4 miljoen zijn we naar 1,6 miljoen koeien gegaan, vooral door productiviteitsontwikkeling. Voorlopig is er nog ruimte voor ontwikkeling."
Dit vraagt wel even wat toelichting, want in diezelfde periode zijn we van 2,7 naar 5 miljoen buitenlandse hectares gegaan. "Productiviteitsontwikkeling" is ook te vertalen als meer voer uit het buitenland halen en hier in dierlijk product omzetten. Dat is prima voor wie dat wil, maar dat mag niet zonder deze toelichting als binnenlands resultaat worden ingebracht.
Abonnee
cm 6 April 2021
Ik stel voor dat dat de heer Ruud Hendriks als eerste naar Ot en Sien tijdperk terug gaat. Geen telefoon, mobiele al helemaal niet,computer ,tv en ga zo maar door . Oh ja minimaal 30% vh inkomen aan voedsel uitgeven hoort daar ook bij.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden