Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Biologisch

Grootste areaal biologische landbouw in Frankrijk

26 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

In Frankrijk maakt de biologische sector een flinke groei door. In 2018 en 2019 groeide het areaal biologisch met bijna 260.000 hectare. Het land is daarmee qua oppervlakte koploper in Europa.

De totale oppervlakte dat biologisch wordt beteeld in Frankrijk bedroeg 2.548.677 hectare in 2020, zo blijkt uit de gegevens van Agence Bio, het Franse agentschap voor de ontwikkeling en promotie van de biologische landbouw. In 2015 was dat nog 1.314.164 hectare. Het totale landbouwareaal in Frankrijk omvat circa 27,8 miljoen hectare volgens de gegevens van Eurostat. Dat betekend dat ruim 9% in 2020 biologisch was. Frankrijk heeft daarmee Spanje en Italië ingehaald. In die landen is het areaal in 2019 (het laatste jaar in de statistieken) respectievelijk 2.354.916 en 1.993.236 miljoen hectare.

Consumptie groeit snel
De voedselconsumptie van Franse huishoudens is in 2020 met 3,4% gestegen. Voor biologische producten was de groei over 2020 een stuk hoger namelijk 12,2%. De directe verkoop van de biologische producten van de boer aan de consument werd enerzijds belemmerd door de coronamaatregelen en anderzijds juist gestimuleerd door een grotere vraag naar lokaal geproduceerde producten. Per saldo nam de afzet van directe verkoop met 11,7% toe. Het marktaandeel is met circa 11% stabiel gebleven. Granen, oliehoudende zaden en gedroogde groenten waren de grootste stijgers qua afzet. Ook verse vollegrondsgroente deden het goed. Fruit heeft de trend juist niet gevolgd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden