Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws GLB

Europese Commissie verhoogt voorschot op GLB

5 Augustus 2021

De Europese Commissie heeft gisteren (woensdag 4 augustus) de mogelijkheid voor een voorschot op subsidies uit het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) verruimd. Boeren kunnen daarmee een hoger voorschot krijgen.

De Commissie heeft deze maatregel genomen om de liquiditeitspositie op landbouwbedrijven te verbeteren. Delen van de sector zijn hard geraakt door de coronacrisis en verschillende gebieden hebben te kampen gehad met noodweer, bijvoorbeeld door de recente overstromingen in delen van Nederland, België en Duitsland en een hittegolf in Zuidoost-Europa. De landbouw is één van de sectoren die het hardst getroffen wordt door het extreme weer volgens de Commissie. Daarom wordt er actie ondernomen om de cashflow op landbouwbedrijven te verbeteren.

Hoger voorschot
Het is de lidstaten nu toegestaan om een voorschot van 70% op de directe betalingen (betalingsrechten) uit te keren. Dat was 50%. Voor de subsidies uit de gelden voor plattelandsontwikkeling (onder meer POP3) gaat dat percentage van 75% naar 85%. De definitieve betalingen mogen vanaf 16 oktober uitgekeerd worden, mits de controles zijn afgerond. Nederland heeft van 4 tot en met 24 augustus een tweede periode opengesteld om een voorschot op de subsidies aan te vragen. In de eerste periode maakten ruim 9.400 ondernemers gebruik van de mogelijkheid op een voorschot.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws GLB

Brussel maakt gehakt van Nederlandse invulling GLB

Achtergrond GLB

Discussie over richting landbouwbeleid laait op

Achtergrond Europese Commissie

'Focus EU-beleid moet op de kleine bedrijven'

Nieuws Europese Rekenkamer

'EU moet meer doen tegen fraude met GLB-geld'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief