Shutterstock

Analyse Rente

Ander geluid Amerikaanse centrale bank op komst 

9 Augustus 2021 - Edin Mujagic

In de Verenigde Staten valt volgende maand de aanvulling van de WW-uitkering weg. Dankzij die steun behielden miljoenen Amerikanen die door de coronapandemie ontslag kregen, toch min of meer dezelfde inkomen. De federale overheid vulde de werkloosheidsuitkering met $600 per week aan, wat meer was dan de reguliere uitkering.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Die steun zette veel Amerikanen ertoe aan thuis te blijven en niet terug te keren naar hun oude werknemer of op zoek te gaan naar een andere baan. Het gevolg was dat veel Amerikaanse bedrijven afgelopen maanden steen en been klaagden over het feit dat openstaande vacatures niet ingevuld konden worden. Simpelweg omdat er niemand reageerde. Dat is een reden waarom het aantal nieuwe banen over de afgelopen maanden relatief laag is geweest.

Rekensommetje veranderen
Met het aanstaande wegvallen van de aanvulling op de uitkering, verandert de zaak waarschijnlijk flink in de komende maanden. Veel Amerikanen zien het rekensommetje - waarin hun uitkering hoger is dan het loon dat ze verdienden voor corona - veranderen in een (behoorlijk) financieel verlies. De kans is groot dat ze daardoor op zoek gaan naar een baan. Zeker nu het verbod op huisuitzettingen bij huur- of hypotheekachterstand is versoberd en over enige tijd waarschijnlijk helemaal vervalt.

Ik houd er daarom rekening mee dat het aantal nieuwe banen per maand de komende maanden behoorlijk is. Als dat aantal om en nabij de 500.000 per maand wordt, dan kan de werkloosheid in de Verenigde Staten in het voorjaar van 2022 flink zakken. Wellicht wel eens zo ver dat aan de werkgelegenheidsvoorwaarde van de Amerikaanse centrale bank Fed (om aanstalten te maken met een verhoging van de officiële rente) kan worden voldaan.  

Overtuiging kalft af
De tweede voorwaarde om een renteverhoging daadwerkelijk te overwegen, betreft de inflatie. Die is behoorlijk hoog in de Verenigde Staten, ruim 5%, maar de Fed meent dat die stijging van tijdelijke aard is en vanaf eind dit jaar afneemt. De overtuiging dat dit gebeurt, kalft echter langzaamaan af binnen het rentecomité.  

Er is bij steeds meer leden een verschuiving waar te nemen met betrekking tot de inschatting over hoe tijdelijk de hoge inflatie is. Zo zei James Bullard deze week nog steeds te verwachten dat de hoge inflatie iets terug zakt, maar niet zo veel en niet zo snel als sommige van zijn collega's denken. Ik vond dat een belangrijke opmerking, ómdat het van Bullard kwam; bepaald niet een monetaire havik.  

Behoorlijke haviken
Als Bullard gelijk krijgt, dan wordt in de eerste maanden van 2022 ook aan de tweede voorwaarde van de Fed voldaan. Daar komt bij dat per 1 januari de jaarlijkse stoelendans in het rentecomité plaatsvindt. Aan het begin van elk jaar gaan de vier stemmen die de presidenten van de regionale centrale banken hebben, van de ene groep van de regionale monetaire opperhoofden, naar de andere groep. Dit jaar houdt dat in dat drie 'duiven' hun stemrecht overhandigen aan drie behoorlijke 'haviken'.  

Als die worden geconfronteerd met pre-corona achtige werkloosheid en inflatie die bij lange na niet teruggaat naar het normale niveau, dan gaan zij zich sterk maken voor minstens een ander geluid zo niet een ander beleid bij de Fed.  

Onzekerheid over Fed-beleid
Ik zie de centrale bank de rente volgend jaar niet veel verhogen, hooguit twee keer, steeds met een 'kwartje'. Maar wat voor de financiële markten méér van belang is, is de kans op een ander 'havikachtiger' geluid van de Fed over de komende maanden. Zeker vanaf de jaarwisseling kan dat voor onzekerheid over het beleid van 2022 leiden. In de zin dat de kans op renteverhogingen aanmerkelijk hoger kan worden ingeschat. Het mag niet verbazen als dat tot meer volatiliteit in de aandelenkoersen leidt, maar ook de langetermijnrentes onder opwaartse druk zet.  

Voordat het zo ver is, is de zogeheten 'tapering' (het verminderen van het opkopen van obligaties) te verwachten. Dat is immers het eerste wat de Fed aanpast als de economische omstandigheden wijzigen. Dat voorzie ik voor het einde van dit jaar, wanneer de Fed enkele maanden aan daadwerkelijke inflatiecijfers achter zich heeft. Waaruit blijkt dat de hoop dat de gehele stijging van de prijzen sinds begin dit jaar een tijdelijke aangelegenheid is, definitief de grond wordt ingeboord.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden