Shutterstock

Nieuws Economie

Snel herstel Nederlandse economie verwacht

20 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie zich snel gaat herstellen. Voor dit jaar voorzien de economen een groei van bijna 4%. Dat zwakt voor 2022 wat af, maar blijft nog wel op ruim 3% staan.

De groei komt vooral van extra bestedingen door huishoudens en de im- en export van goederen en diensten. Corona blijft nog wel een onzekere factor in de voorspellingen. Het CPB gaat er vanuit dat er geen nieuwe grootschalige contactbeperkingen nodig zijn. Een wijziging daarop heeft directe flinke gevolgen voor de groeiraming.

Een klein aantal sectoren blijft voorlopig en mogelijk blijvende last houden van de onzekerheid, gerichte contactbeperkingen en verschoven vraag van de markt. Bedrijfsbeëindiging is in die gevallen onvermijdelijk en economisch gezien wenselijk volgens het CPB. Het afbouwen van de steunmaatregelen na het derde kwartaal van dit jaar versnelt dit proces.

Krapte op de arbeidsmarkt
Op de werkloosheid gaat dit weinig effect hebben. Er blijft krapte op de arbeidsmarkt. De werkloosheid gaat wel licht stijgen: van 3,4% dit jaar naar 3,6% in 2022. De koopkrachtstijging raamt het CPB op 0,8%. De loonontwikkeling reageert vertraagd op de coronacrisis, terwijl de inflatie door de gestegen grondstofprijzen nog steeds oploopt.

De inflatie voor dit jaar staat op 1,9% en dat gaat in 2022 iets dalen naar 1,8%. Het CPB houdt de olieprijs met $69,40 per vat in vrijwel en de lange rente voor Nederland met -0,3% komende jaar exact gelijk aan 2021. De overheidsfinanciën herstellen komend jaar verder. Het begrotingstekort staat in 2021 nog op 5,3% maar dat gaat het komende jaar dalen naar 1,8% door het wegvallen van uitgaven aan de steunpakketten en stijgende belastinginkomsten. De economische groei betekent dat de staatschuld relatief gezien bij het verwachte begrotingstekort gaat dalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden