Shutterstock

Nieuws Varkenshouders

Duitsland breidt coronasteun landbouw uit

16 September 2021

Duitse landbouwbedrijven kunnen langer aanspraak maken op coronasteun. De bestaande regelingen zouden oorspronkelijk eind oktober aflopen, maar worden nu tot eind dit jaar verlengd. Vooral varkenshouders kunnen waarschijnlijk geld tegemoet zien.

Het Duitse ministerie van financiën maakte dit recent bekend, vlak voor het crisisoverleg waar over de moeilijke financiële situatie waarin varkensbedrijven op dit moment verkeren werd gesproken. Bij dit overleg waren vertegenwoordigers uit de landbouw, de vleesverwerking en de politiek aanwezig.

Duitse variant TVL-regeling verlengd
Hoewel de regeling voor coronasteun voor alle landbouwsectoren beschikbaar komt, wordt verwacht dat met name varkensbedrijven voor de steun in aanmerking komen. Mede vanwege de coronapandemie is de afzet van varkensvlees flink verstoord en verkeren boerenbedrijven in grote financiële problemen. De regelingen zijn ook in Duitsland gebaseerd op het percentage omzetverlies dat een onderneming lijdt.

Gisteren riep Clemens Tönnies, Duitsland grootste varkensverwerker, al op tot financiële steun op korte termijn voor bedrijven in de hele keten. Volgens hem leiden ook bedrijven in verwerking op dit moment forse verliezen. Het gebrek aan afzetmogelijkheden heeft geleid tot recordhoeveelheden varkensvlees in Duitse vrieshuizen. Het opgeslagen volume zou op dit moment zeker 260.000 ton bedragen.

Naast de directe financiële ondersteuning wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden voor uitstel van belastingen voor varkensbedrijven. Dit is in Duitsland op provincieniveau geregeld. In de eerste provincie (Niedersachsen) zijn al afspraken gemaakt om varkenshouderijen tegemoet te komen. Gekeken wordt of ook in andere provincies regelingen kunnen worden getroffen.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Coronasteun

Duitsland verlengt coronasteun tot eind juni

Nieuws Varkens

Varkensvleesproductie Duitsland krimpt bijna 12%

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Resultaten

Lockdown op thuismarkt remt zuivelgigant Yili niet

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief