ForFarmers

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers incasseert nieuwe dreun in prestaties

5 Mei 2022 - Stef Wissink - 1 reactie

Veevoergigant ForFarmers heeft flink last van de gestegen kosten van met name grondstoffen en energie. De beursgenoteerde onderneming uit Lochem ziet de resultaten behoorlijk kelderen doordat het de prijsstijgingen niet geheel aan veehouders kan doorberekenen. Dat meldt het concern in een operationele voortgangsrapportage over het eerste kwartaal.

Naast de financiële resultaten ziet het bedrijf ook de voervolumes teruglopen. De krimp van de varkenssector in zowel Nederland als Duitsland raakt het concern hard. Ook de volumes in de pluimveesector staan onder druk als gevolg van de verdere uitrol van welzijnsconcepten in het segment waarbij veelal minder dieren in bestaande stalruimte kunnen worden gehouden. In de rundveesector viel het volume nipt aan lager uit volgens het bedrijf, met name doordat in Duitsland veehouders voor meer ruwvoeroplossingen kozen. Het totaal afgezette volume voer kromp per saldo met 7,3%.

Gevoelige aderlating Ebitda
De omzet van ForFarmers steeg ondanks de volumedaling nog wel doordat de gestegen grondstofkosten grotendeels werden doorgegeven in de keten. Dit leidde tot een brutowinst die rond 9% hoger lag dan een jaar eerder. De Ebitda (winst voor rente, belasting en afschrijving) viel echter liefst 47% lager uit door de fors gestegen kosten gas, elektriciteit en diesel. Ook is er een bedrag toegevoegd aan de voorziening dubieuze debiteuren. Dit als gevolg van de slechte economische situatie in de varkenshouderij. Verder in detail treedt het concern in de raportage niet.

Ook over de vooruitzichten voor de rest van het jaar blijft ForFarmers somber. Bij de publicatie van de jaarcijfers over 2021 zei het bedrijf al te verwachten dat de Ebitda over het eerste kwartaal significant lager zou uitvallen. ForFarmers geeft nu aan dat de prijzen voor grondstoffen en energie naar verwachting hoog zullen blijven en niet volledig kunnen worden doorberekend aan veehouders. De eerder afgegeven verwachting blijft, mede vanwege de oorlog in Oekraïne, volgens het concern dan ook 'onverminderd van kracht'.

De margedruk waarmee het bedrijf zich geconfronteerd ziet, lijkt door beleggers inmiddels in de koers van het aandeel ingeprijsd. Het aandeel ForFarmers noteert vlak na opening (9.20 uur) op €2,86, zo'n 1% hoger dan de slotkoers van gisteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
rollade 5 Mei 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10898240/forfarmers-incasseert-nieuwe-dreun-in-prestaties]ForFarmers incasseert nieuwe dreun in prestaties[/url]
Nou, ik ben niet helemaal voorstander van FF, maar moet eigenlijk nu iedereen adviseren, om daar wel van te gaan voeren.............. want ze geven openlijk aan dat ze de grondstofverhoging deels NIET doorbelasten aan de veehouder, dus dat nodigt wel uit !!!???
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden