Shutterstock

Analyse Aardgas

Brussel wil af van aardgas uit Rusland

18 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Een stabiele goede aanvoer van LNG zorgde ervoor dat de Europese gasmarkt weer een beetje tot bedaren komt. Onzekerheid blijft echter overheersen. En dat is te zien aan de prijzen. Hoewel de prijsschommelingen wat afzwakken blijft de notering nog altijd boven de prijzen van voor de Russische inval in Oekraïne.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stijging van aardgasnotering op de TTF-termijnmarkt, als gevolg van de problemen met de levering van Russisch gas door uitdagingen in Oekraïne, zijn van korte duur geweest. Vorige week zag de Oekraïense netbeheerder zich gedwongen de compressorstations in de regio Loegansk stil te leggen vanwege de veiligheid. Ongeveer 33% van het Europese gas dat uit Rusland wordt geïmporteerd, komt via deze route onze regio binnen. Daardoor steeg de gasnotering op de TTF-termijnmarkt donderdag 12 mei naar €106,70 per MWh.

Zorgen over de leveringen blijven boven de markt hangen, maar de angst voor directe problemen zijn snel weggeëbd. Ondanks dat de netbeheerder melde dat het pompstation pas open gaat als de Oekraïense autoriteiten de volledige controle over het gebied terug hebben, zakte de TTF-termijnmarkt maandag 16 mei terug naar het laagste punt van deze maand, op €92,86 per MWh. De gasprijs is de laatste dagen wel weer iets gestegen en staat tijdens het schrijven van dit artikel op €94,94 per MWh.

Het warme weer en een goede aanvoer van LNG worden als belangrijkste factoren genoemd voor de zakkende prijs. Vooral in de ontvangst van LNG zijn stappen gezet. Gasunie maakte bekend de ontvangstcapaciteit voor LNG uit te breiden met twee drijvende terminals in de Eemshaven. Beiden zullen in augustus arriveren en in het najaar operationeel zijn. Naast uitbreiding in de Eemshaven wordt ook de terminal op de Maasvlakte geoptimaliseerd. De maatregelen moeten ertoe leiden dat de Nederlandse verwerkingscapaciteit voor LNG kan worden verdubbeld.

Brussel wil af van Moskou
De Europese Commissie presenteerde vandaag (18 mei) een plan om een einde te maken aan de afhankelijkheid van energie uit Rusland. Daarvoor is €210 miljard vrijgemaakt. Het doel is om in 2027 onafhankelijk te zijn van de fossiele brandstoffen uit Rusland. Rusland levert nu nog circa 40% van het gas dat in de Europese Unie wordt gebruikt en een kleine 30% van de olie. Door de oorlog in Oekraïne worstelen lidstaten met deze dominante positie van Rusland op de Europese energiemarkt.

Het maatregelenpakket van de Europese Commissie bestaat uit richtlijnen en aanbevelingen voor lidstaten in het besparen van energie, aanpassen van de infrastructuur en ontwikkelen van hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast worden ook de klimaatdoelen voor 2030 aangescherpt. Voor de financiering van de plannen wil de Europese Commissie de gelden in het coronaherstelfonds aanspreken en extra CO2-verkopen in de komende jaren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden