Zwakke munt tegen recessie

ECB vestigt hoop op groei op een zwakkere euro

1 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Zeer lage rente, onbeperkte leningen aan banken, omlaagdrukken van de langetermijnrentes… Bijna alle denkbare middelen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de afgelopen jaren ingezet om de economie van de eurozone aan te jagen.

Het resultaat is erg mager. De economie van de eurozone is gekrompen in zowel 2012 als in 2013 en alleen een wonder kan een nieuwe krimp in 2014 voorkomen. Ter vergelijking: de Amerikaanse economie groeide in zowel 2012 als 2013 met circa 2 procent per jaar en dit jaar komt de groei hoger uit.

De ECB is zo goed als door zijn wapens heen. Het enige wat de bank nog kan proberen is de economie met een zwakke euro aan de praat te krijgen. Dit is precies wat de centrale bank probeert. Bestuurders van de ECB, met de President Mario Draghi voorop, laten geen kans onbenut direct op indirect te laten weten dat ze de euro graag in waarde zien dalen. De afgelopen weken is dat aardig gelukt. De koers van EUR/USD is in slechts enkele weken tijd fors gezakt, van circa 1,39 naar circa 1,26.

De ECB hoopt dat door deze koersdaling de exportsector zal aantrekken omdat spullen gemaakt in de eurozone, uitgedrukt in dollars, goedkoper worden. Aangezien de binnenlandse vraag maar niet wil stijgen, is alle hoop gevestigd op de Europese exporteurs.

Een welkome bijwerking is dat een zwakkere euro alles wat de eurozone invoert, goedkoper maakt. Dit juicht de ECB toe omdat daardoor de inflatie in de eurozone kan stijgen. Die ligt al enige tijd ver onder de 1 procent-grens, wat veel te laag is in de ogen van de centrale bank.

Het is echter maar de vraag of deze aanpak de economische groei in de eurozone zal aanjagen. In de eerste plaats omdat het enige tijd duurt voordat het effect van een goedkopere euro zich voordoet. Dit komt doordat de prijzen veelal vastliggen en ze pas na enige tijd aangepast kunnen worden. Effect op de korte termijn is dus niet te verwachten.

In de tweede plaats is de daling van EUR/USD niet alleen te wijten aan de ECB maar ook aan zijn Amerikaanse zus de Fed. Die is al enige tijd bezig met net minder ruim maken van zijn monetaire beleid. Dat maakt de dollar aantrekkelijker omdat beleggers er meer rendement op kunnen krijgen. Een sterkere dollar zorgt er echter voor dat de Amerikaanse export duurder wordt en import goedkoper. Beide komen de Fed niet goed uit: het eerste effect kan de economische groei in de VS omlaag drukken en het tweede kan opnieuw voor deflatiegevaar - waar de Fed als de dood voor is - zorgen.

Met andere woorden, met elke cent waarmee EUR/USD daalt, komt het moment dichterbij waarop de Fed een sterkere dollar niet zomaar zal gedogen. Daar komt nog eens bij dat álle grote economieën ter wereld een verzwakking van hun munt nastreven om hun economie via exportgroei aan te jagen. Het is per definitie onmogelijk dat álle belangrijke wereldmunten tegelijkertijd zwakker worden. Op de korte termijn is dus weinig soelaas te verwachte van de zwakke euro.

Dat op zijn beurt betekent dat de kans op nieuwe ingrepen van de ECB, zoals het op grote schaal opkopen van staatsobligaties van de eurolanden, toeneemt wat een stevige neerwaartse druk betekent op de rentes van alle looptijden in de eurozone op de korte termijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

dollarEuro
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden