Jongeren onderstrepen noodzaak

NAJK staat vierkant achter Veldleeuwerik

11 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 31 reacties

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) geeft te kennen vierkant achter Veldleeuwerik te staan. De systematiek van Stichting Veldleeuwerik, waarbij iedere akkerbouwer eigen doelstellingen op het gebied van duurzaamheid nastreeft, past uitstekend bij de duurzaamheidsgedachte die NAJK onderschrijft, zo schrijft de jongerenorganisatie in een persbericht. 

NAJK is een groot voorstander van de systematiek van Stichting Veldleeuwerik en ziet goede aanknopingspunten met de ambities van de achterban van NAJK. ‘Jonge boeren zijn ambitieus en vooruitstrevend. Net als NAJK zien zij de noodzaak om te werken aan duurzaamheid in de agrarische sector. Juist een praktische aanpak is hierbij onontbeerlijk’, zo stelt Eric Pelleboer, dagelijks bestuurder met de portefeuille akkerbouw van NAJK. 

‘Veldleeuwerik biedt een kwalitatief goed en geaccrediteerd kader van indicatoren. Hierdoor wordt een breed concept als duurzaamheid praktisch en toepasbaar.’ Dit spreekt aan volgens de akkerbouwbestuurder. Bovendien is met minder inputs een hoger resultaat te halen waardoor bedrijven toekomstbestendiger zijn voor de langere termijn.’ Daarnaast ziet NAJK ook een grote meerwaarde in het groepsverband opereren. ‘Het onderling uitwisselen van kennis en ervaring geeft betere resultaten werkt stimulerend.’ 

Henk Heinhuis, directeur van Stichting Veldleeuwerik, is blij met de steun van NAJK. ‘Wij geloven in ons concept en zien de goede resultaten. We ervaren het als een grote waardering van ons werk dat NAJK en de ondernemers van de toekomst dit ook doen. Samen kunnen we Veldleeuwerik op een nog hoger plan brengen.’

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
31 reacties
roteregflevoklei 11 Februari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10820220/NAJK-staat-vierkant-achter-Veldleeuwerik]NAJK staat vierkant achter Veldleeuwerik[/url]
Waar haalt het NAJK het lef vandaan om namens allen te spreken, weer mensen in het bestuur net als bij de bietenfabriek die alleen zelf die mening hebben. Een schande voor dit communisme hou eerst maar een referendum.
Jan B. 11 Februari 2013
Druktemaker,,, zoals altijd bij een club, vereniging en comissie zijn er diverse voor en tegens, maar er wordt toch 1 standpunt uitgesproken. En, idd ik zelf zie ook geen toegevoegde waarde voor het veldleeuwerik certificaat,(er zijn iig een aantal mensen die door deze stichting zichzelf weer van werk kunnen voorzien, en bepaalde afnemers willen goede sier maken met de nederlandse landbouw), maar zo gaat dat in ons drukke landje waar men vind dat ie zich moet onderscheiden. Onze afnemers vragen nu toch ook niet om een GG-cert, of een C-ipv vrije schuur. Allemaal middeltjes om de producent in een hoekje te dwingen (goedkoper verkopen).
Zeeuw 11 Februari 2013
@rotoregflevoklei: kijk even op [url=http://www.najk.nl]www.najk.nl[/url], zoek de bestuursleden op en je weet uit welke koker het komt.
jonge boer 11 Februari 2013
Nou ik kan mijn lidmaatschap van het NAJK ook wel opzeggen.
ajk er 11 Februari 2013
Standpunten worden, itt bij lto, democratisch door stemming van de provincies bepaald.
Dus is het een mening van de jonge generatie.
pro Eric 11 Februari 2013
Belachelijk dat wij van Najk ons hier zo over uitspreken.
Veldleeuwerik is een individueel bedrijfsproces, dat wij als vereningde jonge agrariers als 1 blok dit ondersteunen vindt ik in 1 woord : absurd en niet democratisch. Ik wil er niks mee te maken hebben omdat ik mijn eigen filosofie heb over duurzaam ondernemen, daar heb ik geen Veldleeuwerik voor nodig.
Eric en het bestuur slaan hier totaal de plank mis. Ik zeg mijn lidmaatschap van najk niet op, want ik vind dat we ons als jonge boeren moeten verenigen. Ik hoop wel dat het bestuur zich niet nog een keer met zo'n uitgleider in de picture wil zetten.


Dus kom even met een rectificatie als:

"wij vinden veldleeuwerik een mooi systemathiek waar een gedeelte van onze idealen naar voren in komen. Met onze uitspraak dat wij als een blok achter veldleeuwerik staan hebben we ons te nadrukkelijk geuit en dat is niet onze bedoeling geweest"
ijselmeervogel 11 Februari 2013
De cooperatieve druk is nog nooit zo groot geweest. Dit is er door gedrukt in de ledenraad van cosun zonder draagvlak onder de leden. Nu wordt met al het geweld geprobeerd om er een draagvlak voor te vinden.

Deze is er niet, maar het moet er door gedrukt worden.
De actie wordt uitgebreid door nu ook de najk er bij te betrekken.

Vraag gewoon in de ledenvergadering wie voor is en het zal u verbasen,
grote bietenteler 11 Februari 2013
Dat durven ze niet op een cosun vergadering, alles is geregiseerd van te voren !

Ik moet altijd lachen in mezelf, bij een paar diepgaande vragen komen er ineens sheets te voor schijn die in de presentatie niet vertoond zijn.
Tja , ik laat die show altijd aan me voorbij gaan de laatste 2 jaar, ik kom niet meer. Mijn vrouw blij, gezellig is een keer thuis een avondje.
agriklootje 11 Februari 2013
dit is er niet doorgedrukt in de ledenraad. Het werd medegedeeld dat suikerunie er aan mee ging werken. Dus niet meteen met een vingertje naar een ledenraad wijzen als je niet weet hoe het zit.
Bram 11 Februari 2013
dan vind ik het nog erger, dan ga je toch als ledenraadslid vragen stellen!
petatje 11 Februari 2013
Bram schreef:
dan vind ik het nog erger, dan ga je toch als ledenraadslid vragen stellen!


Dit moet nu doorgedrukt want wie betaalt anders de opleidingen voor
de begeleiders etc. Trieste zaak dat landbouworganisaties en cooperaties zich hiervoor lenen. Dhr H en meerdere mensen is het hun kostwinning. Ze creëren zelf hun markt en de telers en afnemers mogen geld ophoesten! Dat is commercieel toch
supersterk van hun. Veel mensen zien dit commercieële spel en eigengewin blijkbaar niet. Dat is de argeloosheid van de landbouw.
polderteler 11 Februari 2013
zit nog even de notule van vorige jaarvergadering door te lezen voor de vergadering van 20 feb aanstaande.
daar wordt ook nog over de veldleeuwerik gesproken.
Daarbij wordt gemeld dat de bieten niet appart verwerkt worden van de niet de gewone bietne.

als je dan zo'n liefhebber bent dan doe je het gratis of je gaat bd boeren. iedereeb delen vvan dat geld of niemand.

Er is geen draagvlak en de ledenraad is ook verdeelt.
ook ik heb begreppen dat de ledenraad niet voor was om de veldleeuwerik in te voeren
vriendjes politiek 12 Februari 2013
Volgens mij zijn er banden met de vader van de voorzitter van NAJK en de Suikerfabrikant.
Typisch voorbeeld van vriendjes politiek, ofwel gewoon doorduwen in de hoop dat iedereen als een schaap dit idiote vogeltje gaat volgen.
Volgens mij slaat de voorzitter hier de plank volledig mis met zijn uitspraken namens een groep mensen die hiervoor niet geraadpleegd zijn.
Afschieten die veldleeuwerik!
ZwaluwVink 12 Februari 2013
Ik stel vast dat er toch duidelijk een spanningsveld is tussen voor en tegen veldleeuwerik.
Dan is het toch vreemd (of klasse) dat men onze enige suikerproducent zo ver heeft kunnen krijgen. Anderszijds is het ook een gevaar want als er werkelijk zoveel weerstand is van de leden/telers dan zal veldleeuwerik een enorme deuk oplopen wat het gevaar van voortbestaand/geloofwaardigheid in gevaar brengt.

De discussie is al een keer eerder op dit forum geweest, toen werd ook gemeld van de vreemde gang van zaken dat de directeur van suiker unie dhr S. voorzitter is van veldleeuwerik. Dat is ook te gek voor woorden.

Het enige wat je kunt doen is op de kringvergadering en die gaan nu op korte termijn weer beginnen, vragen om een stemming in de zaal wie voor is moet maar gaan staan.
GA NIET DE DISCUSSIE AAN MET HET BESTUUR OF DE DIRECTIEVAN SUIKER UNIE, want hebben al lang een kant en klaar antwoord op papier het is allemaal gerigiseerd.

Nee, maak je opmerking over de dubieuze situatie en ook verdeling binnen de ledenraad en dat je graag de vergadering wil laten stemmen.
Leg ook even goed uit wat het is, dat deelnemers een meerprijs krijgen die betaald wordt door alle leden!!!


laten we dit nu is op elke vergadering doen, in elke regio.
ongeacht wat de uitslag is , democratisch en sportief zijn accepeteren we de stem uitslag.

Succes allemaal!
agriklootje 12 Februari 2013
je MAG mee doen, het HOEFT niet. Door je er zo druk over te maken frustreer je alleen jezelf.
Noordeling 12 Februari 2013
Dat ben ik met je eens agriklootje je mag mee doen , het hoeft niet Ik wil niet mee doen want ik ben van mening dat het mij niets extra brengt, maar ik kon/kan ook niet mee doen want de club is in onze omgeving niet actief(niemand die mee doen wil)Maar dat is dan mijn mening.Waar ik mij dan ook het meenste aan stoor dat Cosun als cooperatie meebetaald aan deze club( terwijl het geen enkele meerwaarde aan het product toebrengt) en dit gaat betalen ook van mijn bietengeld. Bepaald geen cooperatieve gedachte.Ben het dan ook helemaal mee eens om dit tijdens de komende ledenvergaderingen van cosun in stemming te brengen.
roteregflevoklei 12 Februari 2013
Je mag meedoen hebben we vroeger ook met de voedselveoligheid eneurocap gezien, iedereen doet dus nu verplicht mee anders korting of veevoer(iedere boer dus verliezer). Wat stemmingen betreft heeft alleen zin indien schriftelijk bij najk leden of bij suikerunie bij zaadbestellingen oid. Nooit door vingers op te steken bij vergaderingen anders problemen met vervoer huiswaarts indien men met elkaar meerijd. Stemmen wel tellen onder zwaar notarieel toezicht anders weet ik de uitslag al.
pb 12 Februari 2013
Je moet je afvragen welke toegevoegde waarde deze clubjes
hebben .Wel of niet gecertificeerd ik heb nog nooit een cent
extra gezien integendeel zelfs .Steeds meer administratie vinden we allemaal heel normaal alleen ik kan mijn factuur nergens deponeren laat staan dat deze betaald wordt.

Steeds vaker krijg ik het idee dat ons een probleem wordt aangepraat die er helemaal niet is.
cosun lid 12 Februari 2013
Hoezo stemmen met handopsteken, hoezo anoniem stemmen.
Dit kan toch gewoon via het ledenportaal van suikerunie.
Iedereen heeft zijn eigen toegangscode, suikerunie zet een stemformulier klaar, kan maar 1 keer ingevuld worden en klaar.

Alles kan digitaal tegenwoordig, factuur, tarra rapport, zaad bestellen, betacal bestellen.........

Waarom kunnen we dan niet digitaal stemmen. procedure is simpel , bereik is 100% en je hebt tenminste eindelijk is een eerlijke afspiegeling van wat er onder de leden leeft.
cosun lid 12 Februari 2013
Hoezo stemmen met handopsteken, hoezo anoniem stemmen.
Dit kan toch gewoon via het ledenportaal van suikerunie.
Iedereen heeft zijn eigen toegangscode, suikerunie zet een stemformulier klaar, kan maar 1 keer ingevuld worden en klaar.

Alles kan digitaal tegenwoordig, factuur, tarra rapport, zaad bestellen, betacal bestellen.........

Waarom kunnen we dan niet digitaal stemmen. procedure is simpel , bereik is 100% en je hebt tenminste eindelijk is een eerlijke afspiegeling van wat er onder de leden leeft.
Zeeuwke 12 Februari 2013
Dat hele duurzaamheidsgebeuren komt er gewoon of je nu wil of niet is mijn gedachte. Het had leuk geweest als je als sector zelf die handschoen had opgepakt en er zelf je eigen draai aan had gegeven, met dien verstande dat je acceptatie hebt van afnemers. Echter door dit als sector gezamenlijk te doen kun je die acceptatie misschien ook meer naar je eigen hand zetten. Maar met zo'n verdeeldheid als nu wordt dat niks natuurlijk. Dus straks gaan de verschillende afnemers lekker hun eigen weg, springen concurrerende cerfificeringsinstanties in dit vacuüm met hun eigen duurzaamheidscertificaten en hangt het straks van je afnemer af welk certificaat geaccepteerd wordt. Kortom dezelfde discussie als een jaar of tien geleden met de vvak en globalgap. Dus het is naar mijn idee te gemakkelijk om je oogkleppen op te zetten, alles af te schieten en vervolgens te denken dat je het tegen kunt houden. Mijn conclusie in dit geheel is dat het schrijnend is te zien, dat wij als primaire producenten enerzijds liggen te kankeren op marge's en invloed in de keten, de macht van supermarkten, nma etc. , maar anderzijds iedere mogelijkheid om hier een rol in te gaan spelen of je plaats te verdienen in die keten door kortzichtigheid en verdeeldheid teniet wordt gedaan.
Zeeuwke 12 Februari 2013
Dat hele duurzaamheidsgebeuren komt er gewoon of je nu wil of niet is mijn gedachte. Het had leuk geweest als je als sector zelf die handschoen had opgepakt en er zelf je eigen draai aan had gegeven, met dien verstande dat je acceptatie hebt van afnemers. Echter door dit als sector gezamenlijk te doen kun je die acceptatie misschien ook meer naar je eigen hand zetten. Maar met zo'n verdeeldheid als nu wordt dat niks natuurlijk. Dus straks gaan de verschillende afnemers lekker hun eigen weg, springen concurrerende cerfificeringsinstanties in dit vacuüm met hun eigen duurzaamheidscertificaten en hangt het straks van je afnemer af welk certificaat geaccepteerd wordt. Kortom dezelfde discussie als een jaar of tien geleden met de vvak en globalgap. Dus het is naar mijn idee te gemakkelijk om je oogkleppen op te zetten, alles af te schieten en vervolgens te denken dat je het tegen kunt houden. Mijn conclusie in dit geheel is dat het schrijnend is te zien, dat wij als primaire producenten enerzijds liggen te kankeren op marge's en invloed in de keten, de macht van supermarkten, nma etc. , maar anderzijds iedere mogelijkheid om hier een rol in te gaan spelen of je plaats te verdienen in die keten door kortzichtigheid en verdeeldheid teniet wordt gedaan.
PB 12 Februari 2013
Blijkbaar is mijn bericht niet goed overgekomen
EEN PROBLEEM WAT ER NIET IS HOEFT OOK NIET WORDEN OPGELOST
wij moeten al aan allerlei regels en richtlijnen voldoen
die zijn wettelijk bepaald . De rest is overtollige bagage
en voegt niets toe dan alleen ergenis en kosten
Noordeling 12 Februari 2013
En zo is het PB. Kort maar krachtig.
Om dit te stoppen lijkt me een stemming via portaal van Cosun een goede optie, maar ik verzeker U dat Cosun dit niet aandurft. Gert Sikken is nu aan zet.
Bram 12 Februari 2013
Een prima idee van u!
stemmen via Cosun portaal!
Ik kan niet naar de vergadering volgende week maar wil graag mijn stem en mening uitbrengen.
Ledenraad hierbij van mijn kant een verzoek om dit serieus op te pakken.
Dit is een mooi onderwerp om breed uit te meten wat de telers vinden van het sponseren van het project Veldleeuwerik.

Wees modern en innovatief, laat de leden spreken, Ledenraad laat van u horen!

Bram
petatje 12 Februari 2013
Zeeuwke schreef:
Dat hele duurzaamheidsgebeuren komt er gewoon of je nu wil of niet is mijn gedachte. Het had leuk geweest als je als sector zelf die handschoen had opgepakt en er zelf je eigen draai aan had gegeven, met dien verstande dat je acceptatie hebt van afnemers. Echter door dit als sector gezamenlijk te doen kun je die acceptatie misschien ook meer naar je eigen hand zetten. Maar met zo'n verdeeldheid als nu wordt dat niks natuurlijk. Dus straks gaan de verschillende afnemers lekker hun eigen weg, springen concurrerende cerfificeringsinstanties in dit vacuüm met hun eigen duurzaamheidscertificaten en hangt het straks van je afnemer af welk certificaat geaccepteerd wordt. Kortom dezelfde discussie als een jaar of tien geleden met de vvak en globalgap. Dus het is naar mijn idee te gemakkelijk om je oogkleppen op te zetten, alles af te schieten en vervolgens te denken dat je het tegen kunt houden. Mijn conclusie in dit geheel is dat het schrijnend is te zien, dat wij als primaire producenten enerzijds liggen te kankeren op marge's en invloed in de keten, de macht van supermarkten, nma etc. , maar anderzijds iedere mogelijkheid om hier een rol in te gaan spelen of je plaats te verdienen in die keten door kortzichtigheid en verdeeldheid teniet wordt gedaan.


Afnemers weten verdomde goed dat de markt veranderd is van aanbod naar vraagmarkt. Dat betekent dat ze gewoon blij moeten zijn dat we voor hen telen, er is keuze genoeg aan afnemers en gewassen. Dus er is geen enkele reden om nog als teler aan extra afnemerseisen te voldoen eerder het omgekeerde! En ja daar valt ook mijn eigen suikercoöperatie onder. Wat we verder als telers doen om duurzammer te werken daar hebben we geen plannenmakers en meeeters bij nodig dat gaat vanzelf gebeuren.
door en door corrupt 15 Februari 2013
Reactie verwijderd wegens het overtreden van de forumregels: fatsoen.
Van Campen 15 Februari 2013
Reactie verwijderd wegens het overtreden van de forumregels: fatsoen.
bert 15 Februari 2013
petatje schreef:
Bram schreef:
dan vind ik het nog erger, dan ga je toch als ledenraadslid vragen stellen!


Dit moet nu doorgedrukt want wie betaalt anders de opleidingen voor
de begeleiders etc. Trieste zaak dat landbouworganisaties en cooperaties zich hiervoor lenen. Dhr H en meerdere mensen is het hun kostwinning. Ze creëren zelf hun markt en de telers en afnemers mogen geld ophoesten! Dat is commercieel toch
supersterk van hun. Veel mensen zien dit commercieële spel en eigengewin blijkbaar niet. Dat is de argeloosheid van de landbouw.

ben het met je eens ,je wil toch geen zaken meer doen met deze bedrijven ,wanneer ze ons keihard lopen te bedonderen met hun spelletjes .trap er niet in aub !
Ollie 15 Februari 2013
He Bieten reageerders!!
Ga is weg... Dit is een aardappel forum.

ksst
bert 15 Februari 2013
Noordeling schreef:
En zo is het PB. Kort maar krachtig.
Om dit te stoppen lijkt me een stemming via portaal van Cosun een goede optie, maar ik verzeker U dat Cosun dit niet aandurft. Gert Sikken is nu aan zet.

logisch gert is bang dat zijn kop gaat rollen he he ,snapt u
agrinee 15 Februari 2013
als jullie Cosun en suikerunie al niet uit elkaar kunnen houden dan moeten we maar eens stemmen over wie er wel en niet op dit forum mogen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden