Meer dan tweederde geruimd

Duitse aardappelvoorraad 13 procent lager

10 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness

Uit cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de Statistiek, blijkt dat de aardappelvoorraad in Duitsland begin januari 13 procent onder het niveau van vorig jaar lag (oogst 2011). Dit meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI).

De totale aardappelvoorraad van Duitsland werd begin januari op 3,2 miljoen ton geraamd. Hieruit blijkt dat ruim tweederde van de oogst is geruimd en dat voor de tweede helft van het seizoen nog 30 procent in voorraad is. Toch ligt de huidige voorraad iets boven het niveau van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, omdat berekening de krappe oogstjaren 2006 en 2010 meetelt.

Insiders bestempelen de stemming in de markt als afwachtend. Uit de voorraadcijfers blijkt dat reeds een grote hoeveelheid aardappelen afgeleverd. Dit wijst wellicht op enige voorraadvorming van het eindproduct. De verwerkers draaien op met name de gecontracteerde aardappelen, waardoor de gemiddelde marktprijs van vrije aardappelen als Fontane en Innovator is teruggezakt naar 20 euro per 100 kilo af teler.

De stemming in de markt van tafelaardappelen is, in tegenstelling tot de stemming in het fritessegment, vast. Het aflevertempo is de laatste maanden hoog geweest waardoor de voorraad gering is terwijl de vraag goed blijft. Hierdoor ligt de marktprijs voor 35 mm opw. Marabel en Belana tussen de 22,50 euro en 24 euro per 100 kilo af teler. Dit is circa 3 euro hoger dan aan het begin van het jaar het geval was.

Vanuit de deelstaat Beieren worden de meeste aardappelen geëxporteerd. De mindere kwaliteit vindt zijn weg naar Oost-Europese landen als Roemenië en Bulgarije terwijl de aardappelen van bovengemiddelde kwaliteit worden afgezet in Italië. De concurrentiestrijd met de Franse exporteurs wordt, doordat de aardappelen goedkoper worden aangeboden, vooralsnog gewonnen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden