Tot 80 procent van het energiegebruik in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt wordt gebruikt voor de bewaring van producten. Door dit aandeel omlaag te brengen kunnen ondernemers flink besparen. Hoe energiebesparing bij de opslag van akkerbouwproducten mogelijk is, gaat Wageningen UR de komende drie jaar onderzoeken.
Volgens het onderzoek is een gelijkmatige luchtverdeling in de bewaarcellen essentieel om energie te besparen. Ook de afmetingen van de ruimtes en eigenschappen van het product zijn van invloed. De universiteit wil met een aantal rekenmodellen en praktijkmetingen de energie-efficiency verbeteren en de productkwaliteit behouden.
Het onderzoek zal gebruik maken van de bevindingen uit eerder onderzoek van Wageningen UR naar de bewaring van bloembollen. Daarin is aangetoond dat er tot 80 procent energiebesparing mogelijk is door het aanpassen en optimaliseren van bewaarsystemen. De verwachting is dat ook in de open teelten flinke besparingen mogelijk zijn.
Het onderzoek wordt gefinancierd en ondersteund door het Productschap Akkerbouw en Agentschap NL.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.