Buitengroentetelers breiden uit

Nooit eerder zo weinig stoppers in akkerbouw

16 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Driekwart van de akkerbouwers wil met hun bedrijf ‘doorgaan zoals nu’. Dat ze de toekomst positief zien blijkt ook nog eens uit het feit dat er minder stoppers dan ooit zijn. Dit komt uit AkkerbouwScanner 2013 van AgriDirect.

Van de akkerbouwers heeft 19,4 procent plannen om het bedrijf uit te breiden. Onder vollegrondsgroentetelers is dat percentage met 24,2 procent nog hoger. Het percentage akkerbouwers met uitbreidingsplannen is in vergelijking met 2012 met 1,1 procentpunt afgenomen. De meerderheid van de akkerbouwers (76,2 procent) wil ‘doorgaan zoals nu’.

Onder de vollegrondsgroentetelers is het percentage uitbreidingsplannen flink gestegen. Met een toename van 4,6 procentpunt bereikt de vollegrondsgroentesector een hoogtepunt aan uitbreiders. Binnen deze sector houdt 72,3 procent van de telers de huidige koers aan en blijft het aantal ‘stoppers’ vrijwel stabiel.

Het aantal ‘stoppers’ neemt binnen beide sectoren ten opzichte van 2012 af: 4,4 procent van de akkerbouwers en 3,5 procent van de vollegrondsgroentetelers heeft de intentie om de bedrijfsactiviteiten binnenkort te beëindigen. Het percentage ‘stoppers’ behaalt met 4,4 procent het laagste niveau sinds jaren.

In 2013 stabiliseert de hoeveelheid opvolgers bij de akkerbouwbedrijven en vollegrondsgroentetelers met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder. Bij respectievelijk 38,6 procent en 38,4 procent van de bedrijven staat een opvolger klaar.

Aan de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse akkerbouwbedrijven en vollegrondsgroentetelers deden in januari en februari ruim 4.600 agrariërs met minstens 10 hectare akkerbouwgrond en/of 5 hectare vollegrondsgroenteteelt mee.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden