Prijs verdriedubbeld

Aardappeltelers Amerika beticht van kartelvorming

25 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

De United Potato Growers of America, landelijke aardappelteelt organisaties en vele aardappelverladers worden beticht van kartelvorming. Er zouden illegale afspraken over de teelt van aardappelen zijn gemaakt. Dat melden diverse Amerikaanse media.
 
Halverwege de jaren 2000 zouden de telers die tachtig procent van het aardappelareaal beheren de banden hebben verstevigd middels de United Potato Growers of America (UPGA). Daarmee konden ze de prijs van aardappelen kunstmatig beïnvloeden door de productie te verminderen. De aanklager spreekt van een illegaal kartel. Daarvoor beklaagden retails en consumenten zich al. 

De UPGA zei in een verklaring dat het doel altijd is geweest om telers te steunen bij het leveren van kwaliteitsaardappelen tegen redelijke prijzen aan Amerikaanse consumenten. ‘We hebben altijd open binnen de wet gehandeld. We zijn overtuigd van onze legale positie en zien uit naar een gunstige uitkomst in de rechtszaal.’ 

Hoe de rechter zich ook uitspreekt, feit is dat uit cijfers van de USDA blijkt dat de aardappelproductie tussen 2004 en 2011 6,6 procent afnam en prijzen 63 procent stegen. Daarmee klom de waarde van de Amerikaanse aardappelteelt voor het eerst in de geschiedenis naar ruim 3 miljard dollar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden