Vertraging in beeld

Achterstand gewasgroei vooral groot met 2011

27 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness

Dat de ontwikkeling van de gewassen momenteel achterloopt is bekend, maar nu heeft akkerbouwer Harry Schreuder uit Swifterbant dat onmiskenbaar in beeld gebracht. Het maakt duidelijk hoe groot de achterstand is in aardappelen, bieten en wintertarwe. De achterstand in uien is minder extreem. 

Dit jaar plantte Schreuder zijn Ramos aardappelen op 20 april. Op de foto is op 26 mei alleen nog grond te zien. Op dezelfde dag vorig jaar waren de aardappelen, die 14 april werden gepoot, al even boven. Volgens de teler is de achterstand ongeveer zeven dagen. Vergeleken met 2011 is de achterstand nog groter. Het aardappelperceel was toen volledig groen. ´Het jaar 2011 was een apart jaar; het was heel vroeg. Ik pootte de aardappelen op 29 maart.’ 

Ook 2010 was niet zo’n vroeg jaar, maar vergelijken heeft weinig zin, want tot en met 2010 teelde hij Zorba dat iets vroeger is dan Ramos. ‘Het zal een paar dagen schelen.’ Schreuder houdt de gewasgroei al een jaar of elf bij en denkt erover alles in een database te zetten. 

De suikerbieten lopen volgens de teler achter op 2012, maar ver achter op 2011. De zaaidata liggen minder ver uit elkaar dan bij de aardappelen. Dit jaar is dat 5 april, in 2012 was dat 29 maart en in 2011 werden de bieten 24 maart gezaaid. Hetzelfde gaat op voor de wintertarwe. De groei loopt vergeleken met de voorgaande twee jaar ver achter. In 2012 komt de tarwe op 26 mei bijna in de aar en op 29 mei 2011 staat de tarwe al helemaal in de aar. Zover is het gewas nu nog lang niet. Het verschil in de uien lijkt dit en vorig jaar minder groot. Vergeleken met 2011 is het verschil echter een stuk groter. 

‘Maar in een week tijd kan alles anders zijn’, merkt Schreuder op. ‘Vorig jaar was juni een hele warme maand, maar daar lijken de weersvoorspellingen vooralsnog nu niet van uit te gaan. Maandag en dinsdag is het in ieder geval mooi weer, verder is het afwachten.’ Hieronder de gewasgroei van aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden