Laatste partijen naar 35 euro

Unieke situatie: aardappelen nagenoeg op

4 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

De situatie op de aardappelmarkt begint enigszins onwezenlijk aan te voelen. Er zouden nagenoeg geen vrij te verhandelen aardappelen oogst 2012 meer in voorraad zijn. Insiders menen dat er een unieke situatie van een lege markt kan ontstaan. Dat meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie.
 
In het begin van week 23 is er uit verschillende hoeken vraag naar aardappelen, maar is het aanbod zeer klein. Het uiterst beperkte aanbod gebeurt op het moment dat er met een aantal weken voor de overgang naar de vroege oogst 2013 nagenoeg geen aardappelen van oogst 2012 meer in voorraad zijn. 

De trend in de markt is nog altijd stijgend en voor minder dan 30 euro per 100 kg af teler zijn er geen fritesgeschikte aardappelen meer beschikbaar. Er is weinig tot geen verschil meer tussen handel- en telerprijs. De actuele en gemiddelde marktprijs ligt momenteel tussen 31 euro voor bijvoorbeeld 40 mm opw. Bintje en 35 euro voor Fontane. Ook de forse prijsstijging van de Rotterdamse beursnotering voor week 23 maakt dat de stemming volgens de Aardappelinfo.nl rotsvast is te noemen. 

Om toch zaken tussen teler en afnemer rond te zetten, worden diverse constructies uitgewerkt. Zo zijn op Agriprins verschillende contracten te zien waar in het opmerkingenveld staat te lezen dat er afgerekend wordt op basis van participatie of op de gemiddelde noteringen van de landbouwbeurzen. De allerlaatste partijen van nog een beperkt aantal onderling goed geïnformeerde telers zullen naar verwachting wachten op een marktprijs van boven het 35 euro per 100 kg af niveau van de hand gaan. 

Een ander opmerkelijk punt is dat in het exportsegment, ondanks de hoge marktprijs, de afzet op Afrika qua volume weer meer op gang is gekomen. Naast de vraag vanuit Engeland blijft er koopinteresse vanuit Portugal en Spanje. Probleem is dat de wil om te leveren, zeker op deze marktprijzen, er wel is maar dat een goede box aardappelen een schaars goed is geworden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden