Aardappelareaal op niveau 1994

Verwerkers terughoudend in areaalgroei Amerika

17 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

In Noord-Amerika en Canada is dit jaar het aardappelareaal waarschijnlijk aanzienlijk kleiner dan de voorgaande jaren. Dit op aanraden van de verwerkers die te maken hadden met slechte exportcijfers, zo meldt het Duitse Bureau voor Agrarische Marktinformatie (AMI).

De telers werden door de verwerkers geïnstrueerd te stoppen met poten, zodra 75 procent van het areaal van vorig jaar werd bereikt. In Canada daalt het areaal met 7300 hectare naar een totaal van 144.000 hectare in 2013. Hiermee zijn ze terug op het niveau van 1994.

De terughoudendheid van de verwerkers is onder meer het resultaat van een relatief slechte export. Amerikaanse bedrijven voerden in de eerste kwartaal van 2013, bijvoorbeeld 35 procent minder producten uit dan het voorgaande jaar. In Canada, bedroeg de terugval 0,6 procent.

Na de vele overschotten, ook bij tafelaardappelen, is de voorraad nu krapper aan het einde van het seizoen. Een aantal factoren hebben daaraan bijgedragen; de verkoop lag meestal hoger, er gingen grotere hoeveelheden naar veevoer en de kwaliteit was vaak ontoereikend voor verpakken. Ten slotte is de nieuwe oogst, die 11 procent kleiner zal uitvallen dan die van 2012, vertraagd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden