Hoge prijs debet aan terugval

Tafelaardappelverkoop Duitsland slinkt drastisch

24 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

In een jaar tijd is de verkoop van tafelaardappelen in Duitsland drastisch geslonken. In vergelijking met september 2012 kopen Duitse consumenten 20 procent minder tafelaardappelen. Dat blijkt uit de huishoudinkoopcijfers dat het Duitse bureau voor agrarische marktinformatie AMI heeft gepubliceerd. 

Duitsland is een echt tafelaardappelland, maar die positie wankelt stelt aardappelinfo. Ten opzichte van vorig jaar september zijn de zogenaamde huishoudinkoopcijfers van tafelaardappelen met 20 procent afgenomen. Blijkbaar vinden de consumenten de actuele marktprijzen te hoog en wordt er voor andere producten gekozen zoals bijvoorbeeld rijst en pasta. 

Levensmiddelenprijzen zijn een hot item in de Duitse media. In het bijzonder de prijs van aardappelen in de winkel die in een jaar tijd bijna verdubbelde. Voedselprijzen stegen de afgelopen maanden volgens consumentenorganisatie Stiftung Warentest sterk: in augustus lagen de winkelprijzen 5 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Groenten en fruit werden ongeveer 7 procent duurder waarbij aardappelen, vanwege de slechte oogst dit jaar, zelfs 44 procent meer kosten dan in juli vorig jaar. 

Ook Nederlanders vinden voedselprijzen hoog. Uit een peiling van The Food Agency en marktonderzoeksbureau Trendbox blijkt dat 64 procent van deelnemers prijzen van voedsel momenteel hoog of zeer hoog vinden. Daarvan beschouwt 10 procent de prijzen voor voedsel als zeer hoog. 54 Procent beoordeelt ze als hoog. Slechts 2 procent van de mensen die meewerkten aan het onderzoek acht de Nederlandse voedselprijzen laag. Voor 33 procent van de ondervraagden kunnen de voedselprijzen niet als hoog maar ook niet als laag worden getypeerd.

Op de Duitse markt half oktober zijn tafelaardappelen met gemiddeld 27 euro per 100 kg af teler fors geprijsd. Door de gemiddeld tegenvallende hectareopbrengst denken telers aan hoge verkoopprijzen waardoor zij terughoudend zijn met het geven van aanbod. Feit is wel dat er volgens aardappelinfo momenteel een flinke stroom aardappelen met bestemming tafelsegment op gang komt vanuit Frankrijk en Engeland voor franco geleverd nog geen 25 euro per 100 kg. 

Door de hoge marktprijzen komt ook de export vanuit Duitsland moeizaam op gang. De hoge marktprijzen zijn voor bijvoorbeeld de afzet naar Zwitserland geen probleem, maar voor levering naar andere bestemmingen vormen deze momenteel wel een beletsel. Zo wordt de exportafzet naar met name Oost-Europa (Roemenië en Bulgarije) vooral ingevuld vanuit Frankrijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden