Sector draagt risico

Subsidie voor brede weersverzekering blijft

9 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

De subsidieregeling voor de brede weersverzekering blijft bestaan. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma heeft dat afgelopen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. 

In de brief licht Dijksma haar plannen voor de nationale implementatie van het Gemeenschappelijke LandbouwBeleid (GLB) toe. Daarin staat dat de subsidieregeling voor de brede weersverzekering wordt gecontinueerd. Doel is uiteindelijk te komen tot een instrument dat in de markt functioneert en boeren helpt zich financieel te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. De agrarisch ondernemer neemt zelf verantwoordelijkheid door al dan niet te kiezen voor een brede weersverzekering.

Het Verbond van Verzekeraars die de afgelopen maanden pleitte voor behoud van de regeling is verheugd met de steun van het ministerie. Uiteindelijk moet een brede weersverzekering ook zonder subsidie kunnen bestaan, vindt ook het Verbond. Maar op dit moment is deze markt nog in ontwikkeling. 

Tot enkele jaren geleden sprong de overheid incidenteel bij, bijvoorbeeld na extreme neerslag of onverwachte vorst. De agrarische sector leert nu zelf dit risico te dragen. Verzekeringen kunnen een onderdeel zijn van dat risicomanagement. Het zou zonde zijn geweest, om in deze fase van die leercurve de subsidieregeling al te staken. Woensdag 18 december debatteert de Tweede Kamer over de keuzes van de staatssecretaris.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden