Export Wit-Rusland beperkt

Europese aardappelen omgekat Rusland in

30 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Rusland beticht Wit-Rusland van de verkoop van Europese aardappelen als Wit-Russische. Dat meldt Charter97.

De Russische inspectiedienst Rosslkhoznadzor heeft de Wit-Russische instanties gevraagd om een spoedoverleg over de levering van aardappelen uit Wit-Rusland naar Rusland. De Russen zeggen indicaties te hebben dat toeleveranciers hun Russische partners voorstellen om aardappelen uit EU-landen via Wit-Rusland te leveren. Dat zou volgens hen een verklaring zijn waarom aardappelproducenten uit de EU niet willen dat de Russische dienst hun producten controleert. 

Doordat Wit-Rusland niet deel neemt aan de douane-unie die het mogelijk maakt de afkomst van aardappelen bestemd voor samenwerkingspartners te controleren, kan het land Europese aardappelen als Wit-Russische verkopen. Zo stelt Rosslkhoznadzor. Die bereidt nu een brief voor die de import van poot- en consumptieaardappelen vanuit Wit-Rusland moet beperken. 

Sinds juni 2013 geldt er in Rusland een importverbod voor alle poot- en consumptieaardappelen uit de EU. Er zou sprake van zijn dat de grens op korte termijn weer, al dan niet tijdelijk, open gaat. Ook mogen vier Europese bedrijven met zusterondernemingen in Rusland weer aardappelen leveren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden