Grens nog altijd dicht

Dure aardappel bezorgt Turken hoofdpijn

6 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De stijgende prijs van aardappelen voert de politieke druk in Turkije op. De pieper is daarmee inzet in de aankomende verkiezingen, zo schrijven Turkse media. Ondertussen is het importverbod op consumptieaardappelen nog steeds van kracht.

De aardappelprijs steeg in Turkije met 58 procent ten opzichte van een maand eerder. Mede hierdoor klom de inflatie van de voedselprijzen zo’n 5,2 procent. Voedsel droeg daar voor ongeveer tweederde van de totale inflatie aan bij. De inflatie ligt nu ver boven de doestelling van de centrale bank.

Aardappelen zijn een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon van veel Turken, maar de dure piepers leiden in Turkije tot economische en politieke hoofdpijn. Zo vlak voor de verkiezingen is de aardappel uitgegroeid tot een factor in de politieke en economische onrust van het land.

De stijgende prijs van aardappelen is volgens analisten voor een groot deel veroorzaakt door inefficiëntie in Turkije’s levensmiddelensector. Het grote aantal tussenpersonen, het feit dat veel aardappelen worden geproduceerd op kleinschalige bedrijven en de hoge brandstof- en elektriciteitsprijzen dragen bij aan de hoge prijzen van aardappelen en andere groenten in Turkije.

Ook andere factoren duwen de aardappelprijzen omhoog. Retailers in de aardappelsector zien tekenen van hamsteren in afwachting van verdere prijsstijgingen. Aardappelverkopers zeggen dat handelaren de aardappelen in de bewaring houden en er minder aardappelen naar de winkels gaan. Zij menen dat de prijzen daarom zijn gestegen en dat deze tot aan mei niet zullen afnemen. Sommigen onder hen zeggen dat de handel met de helft is afgenomen.

Overheidsfunctionarissen beweren echter dat er geen tekort aan aardappelen is. Landbouwminister Mehdi Eker meldde eind vorige maand dat sommige producenten onrust hebben verspreid door te zeggen dat de prijzen door droogte zijn gestegen. Maar van bevoorradingsproblemen zou nooit sprake zijn geweest.

De Nederlandse ambassade in Ankara liet Boerenbusiness dinsdag weten dat er nog geen ontwikkelingen zijn in het versoepelen van het importverbod van consumptieaardappelen. Beleidsmedewerker Ugur Isin: ‘Op dit moment discussieert het Turkse ministerie van voedsel, landbouw en veeteelt de mogelijkheden van bevoorrading van de markt met aardappelen uit bewaringen. Ik vermoed, dat als deze poging niet zal werken, er wordt begonnen met het openstellen van de import.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Westbrabander 6 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10843902/Dure-aardappel-bezorgt-Turken-hoofdpijn]Dure aardappel bezorgt Turken hoofdpijn[/url]
Hoge prijzen van aardappelen door hoge brandstof- en elektriciteitsprijzen. We kunnen dus van de Turkse telers leren hoe we deze kosten door kunnen berekenen.
stuivertje 7 Februari 2014
volgens de Turken http://forums.hababam.nl/archive/index.php/t-174028 kan Nederland de hele wereld voorzien van aardappelen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden