België zit hoger

Contractprijs Agristo wederom op hoger peil

11 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het Belgisch-Nederlandse Agristo betaalt haar Nederlandse telers een hogere prijs uit dan de concurrenten. Vorig seizoen was dat ook al het geval. Aankoopmanager Steven De Cuyper zegt het belang van een goede bewaring te erkennen en daarom de goede prijzen van vorig jaar te hanteren.

De Cuyper wil het belang van een goede bewaring benadrukken door opnieuw de goede prijzen van vorig jaar te hanteren. ‘Door de hoge prijsstijging in de contracten vorig jaar, is er ook voor komend seizoen opnieuw een grote interesse onder telers om op deze basis een deel van hun oogst vast te leggen.’ Gezien het prijsniveau dat hoger ligt dat de Nederlandse concurrenten is dat misschien ook niet iets om van op te kijken.

Innovator maakt een gering deel uit van het rassenpakket. ‘Alle Innovator worden binnen de groep Agristo in Tilburg verwerkt. De Cuyper legt het ras hoofdzakelijk vast voor de lange bewaring. ‘Af land ben ik niet op zoek naar contracten Innovator.’ De prijs komt voor Innovator uit de schuur op week 13 uit op 145 euro per ton bij een sortering van 35 mm opwaarts. Dat is exclusief bonussen of premies.

Het belangrijkste ras in het pakket van Agristo is Fontane. In de af landperiode ligt daar dan ook bijna volledig de focus. ‘De contractprijzen Fontane zijn 10 euro lager dan de Innovatorprijzen.’ Daarbij merkt de aankoopmanager op dat zij met eenvoudige contracten werken zonder bonus- of premiesysteem. In de contractvormen zijn komend seizoen geen veranderingen.

De contractvolumes komen bij de Belgisch-Nederlandse verwerker ongeveer overeen met vorig jaar. De Cuyper: ‘Wat de evolutie in prijzen en volumes betreft is de lijn zeker door te trekken naar de vestiging in Harelbeke.’ Overigens bevestigt de aankoopmanager dat de contractprijzen bij Belgische verwerkers over het algemeen hoger liggen dan bij de Nederlandse industrie, maar dit gegeven is volgens hem niet nieuw. Ook zijn er traditioneel verschillen in de contractvormen tussen Nederlandse en Belgische verwerkers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden