Tapioca belangrijker

Groei wereldmarkt voor gemodificeerd zetmeel

11 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

De mondiale markt voor gemodificeerd zetmeel zal tussen 2013-2018 naar verwachting groeien in een tempo van 4,1 procent. Tegen 2013 bereikt deze een marktwaarde van 10,337.8 miljoen dollar. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau MarketsandMarkets

De gemodificeerde zetmeelmarkt is een opkomende sector met diverse stakeholders waaronder grondstofleveranciers, verwerkers en fabrikanten. Hoewel de sector in non-food actief is zoals papier, cosmetica en geneesmiddelen, is food de drijvende factor. De toenemende vraag naar gemaksvoeding vormt een belangrijke motor voor de markt. 

Ook de stijgende consumptie van verwerkte producten in ontwikkelde- en in ontwikkelingslanden draagt bij aan die groei van zetmeel. In het non-food segment komt de groei voor rekening van de functionele eigenschappen van gemodificeerd zetmeel dat verschillende toepassingen in de persoonlijke verzorging heeft. 

De belangrijkste grondstoffen voor gemodificeerd zetmeel zijn maïs, tapioca, aardappelen en tarwe, maar tapioca wordt naar verwachting een belangrijke concurrent van maïs. De inkoop door zetmeelfabrikanten is afhankelijk van prijs en toepassing. Zo kiest een producent voor tapioca of maïs als hij glutenvrije producten wil produceren. 

Noord-Amerika heeft met ongeveer 38 procent het grootste marktaandeel van de wereldwijde gemodificeerde zetmeelmarkt in handen, maar Azië-Pacific gaat de grootste groei realiseren. Aanjager van die toekomstige groei is de ontwikkeling van de voedingsindustrie met een groeiende vraag naar tapioca als ruwe grondstof.

Marktgroei gemodificeerd zetmeel VS 2013-2018

modified-starch-market1.jpg

 

Aandeel mondiale gemodificeerde zetmeelmarkt 2013

modified-starch-market2.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden